Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Studie om kvicksilverhalter bakslag för vaccinskeptiker

Publicerad: 30 oktober 2009, 09:53

Autistiska barn har lägre nivåer av kvicksilver i blodet, inte högre. Fyndet ses som ytterligare ett bevis för att vaccinationer inte påverkar risken att drabbas av autism.


Många svenska föräldrar låter bli att ge sina barn MPR-vaccinet – mot mässling, röda hund och påssjuka – i rädsla för att vaccinet kan göra deras barn autistiska.

Oron har sin grund i ett rykte som kan spåras tillbaka till en artikel i tidskriften The Lancet från 1998 där forskaren Andrew Wakefield hävdade att MPR-vaccinet kan orsaka autism, något som senare studier visat inte stämmer.

Men oron kring vaccinet har funnits kvar. En populär teori bland skeptikerna har varit att det är de mycket små mängder av kvicksilver som ingår i vaccinet som orsakar autismen.

Nu har forskare vid University of California i USA visat att det i själva verket är tvärtom, att autistiska barn har lägre halter av kvicksilver i jämförelse med friska barn, inte högre vilket skeptikerna har hävdat, skriver New York Times.

Forskarna tror att de lägre kvicksilvernivåerna kan förklaras av att autistiska barn är mer petiga med vad de äter och att många därför väljer bort fisk. När forskarna justerade för den lägre fiskkonsumtionen hittades inga skillnader i kvicksilvernivåer mellan friska och autistiska barn.

I februari 2004 bad The Lancet om ursäkt för den felaktiga artikeln. Det visade sig att artikelförfattaren aldrig berättade för tidningen att han genomförde studien på uppdrag av föräldrar som ansåg att deras barn hade skadats av vaccinet.

Läs studien:

”Blood Mercury Concentrations in CHARGE Study Children with and without Autism” (engelsk text, i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev