Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Sus måste överta barnhjärtoperationer

Publicerad: 21 oktober 2016, 12:25

En akut brist på barnintensivplatser på Sahlgrenska universitetssjukhuset gör att operationer på barnhjärtan måste flytta till Lund, det enda andra stället där de är möjliga.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenRegion SkåneSahlgrenska universitetssjukhusetSahlgrenskaSkånes universitetssjukhus

Barnhjärtoperationer är en del av rikssjukvården och utförs bara på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men platsbristen på Sahlgrenska innebär att operationer får flytta från Göteborg till Lund. Det rör sig om ett tiotal operationer sedan i somras, säger verksamhetschefen för barnkirurgi och neonatalvård, Elisabeth Olhager.

– Det är framför allt akuta operationer på nyfödda och mindre med hjärtfel som klarar av att transporteras från Göteborg till Lund. Det är inte re-operationer, säger hon.

Totalt sett är det omkring 600 operationer som utförs per år, ungefär jämnt fördelat mellan orterna.

Anledningen till att Sahlgrenskas vårdplatser inte räcker till är dels bristen på specialistsjuksköterskor och i viss mån läkare på barnintensivvårdsavdelningen i Göteborg, dels att det är något fler barn som ligger inne länge för vård med andra akuta diagnoser utöver hjärtsjukvårdspatienterna inom rikssjukvårdsuppdraget. Sedan finns ett mer långsiktigt problem med att för få intensivvårdssjuksköterskor utbildas, säger Elisabeth Olhager.

Hon menar att situationen just nu är hanterbar men att den anstränger vården i Lund.

– Det är förknippat med ett extraarbete att gå igenom varje fall igen för att prioritera om i väntelistan.

Och det är något som ackumuleras?

– Ja, så är det ju. Det går inte att komma ifrån.

Om problemen består i Göteborg kan det innebära större problem för Sus. Och eftersom det bara är Lund och Göteborg som tar dessa operationer drabbas hela Sverige. Och även när Sahlgrenska går för full kapacitet är situationen inte så bra, menar Elisabeth Olhager.

– Det är ett nationellt problem. I Sverige är det en generell brist på barnintensivvårdsplatser, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om att man måste skapa fler barnintensivvårdsenheter ute i landet, samtidigt som vi regionalt måste förbättra arbetsvillkor så att man gör det attraktivt att jobba på de här enheterna. Personalen jobbar mycket extra och det är tuffa scheman. Då väljer man kanske att sluta. Det är en ond cirkel.

Den akuta situationen där operationer flyttas från Göteborg till Lund hoppas Elisabeth Olhager snart ska vara löst.

– Man förväntar sig en förbättring av bemanningssituationen och att fler platser frigörs nu i november. Det handlar om att de sjuka barnen som legat länge på Sahlgrenska tillfrisknar.

Eira Stokland, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skriver i ett mejl till Dagens Medicin att det är nödvändigt att lösa problemet ur ett patientperspektiv och att Sahlgrenska arbetar intensivt med det.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev