Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Svår blodbrist hos barn kopplas till tyst stroke

Publicerad: 14 februari 2011, 12:41

Allvarlig blodbrist kan vara orsak till tyst stroke hos barn och leda till hjärnskador som kan orsaka försämrad kognitiv förmåga senare i livet.


Ämnen i artikeln:

StrokeAnemi

I en ny studie, som presenterats på American Stroke Association´s internationella konferens, undersöktes 52 barn mellan två och nitton år med MR-kamera. Samtliga barn var inneliggande på sjukhus och hade kraftigt sänkta hemoglobinvärden, under 55 g/l.

I undersökningsgruppen ingick både barn med och utan blodsjukdomen sicklecellanemi. Bland barnen med sådan anemi hade cirka 20 procent symtomlös stroke enligt MR-undersökningarna. Bland barnen utan sjukdomen, men med mycket låga Hb-värden, var förekomsten av stroke 7 procent, rapporterar forskarna.

– Det här är fem- till tioåriga barn som har hjärnor som ser ut som 80-åringars hjärnor, säger Michael Dowling, som lett studien, i ett pressmeddelande från American Heart Association.

Sicklecellanemi är en genetisk sjukdom som innebär att den drabbade har kronisk blodbrist. Vid sidan av att sjukdomen kan orsaka svår smärta är också infarktrisken, bland annat i hjärnan, förhöjd.

Allvarlig blodbrist hos barn utan sicklecellanemi kan bland annat bero på trauma, kirurgi, järnbrist eller leukemi.

Forskarna bakom studien anser att alla barn med allvarlig blodbrist behöver undersökas noggrant för stroke. Tyst stroke kallas tyst för att den inte orsakar uppenbara neurologiska symtom, men den kan leda till allvaligt nedsatt kognitiv förmåga, uppger Michael Dowling.

Studieförfattarna hoppas att större barngrupper ska ingå i framtida undersökningar och att dessa ska följa barnen under en längre period.

Studien presenterades på American Stroke Associations internationella strokekonferens Los Angeles:

Länk till konferensens hemsida

Ämnen i artikeln:

StrokeAnemi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev