Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Svårtolkat om tidig introduktion förhindrar matallergi

Publicerad: 9 mars 2016, 11:14

Att ge spädbarn mat med känd allergirisk skulle kunna minska fallen av allergi, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

Att introducera mat med känd allergirisk extra tidigt i livet hade dubbeltydig effekt på spädbarns risk att utveckla allergi. Det visade en ny studie i New England Journal of Medicine.


Häromdagen rapporterade Dagens Medicin att det kan vara fördelaktigt om barn får specifika födoämnen redan vid spädbarnsålder för att förebygga allergiutveckling senare i livet. Resultatet baserades på en studie New England Journal of Medicine som visade att barn med hög risk för jordnötsallergi kunde förhindra allergiformen under en längre tid om de började äta jordnötter tidigt i livet.

Just födoämnesallergi är ett område som engagerar väldigt många föräldrar, berättar Jonas Ludvigsson, barnläkare vid universitetssjukhuset i Örebro och professor vid Karolinska institutet. En av de vanligaste frågorna han får på barnavårdscentralen handlar om när spädbarn ska introduceras för olika livsmedel.

– Och den här studien är särskilt intressant eftersom den berör flera födoämnesallergier som ofta förekommer hos svenska barn – bland annat ägg, mjölk och fisk. Den skiljer sig också från andra studier eftersom man har undersökt spädbarn ur den generella befolkningen, och alltså inte enbart individer med hög risk för allergi, säger han.

Vid vilken ålder som mat med allergirisk bör introduceras diskuteras fortfarande. Men den nya studien visade att det inte fanns någon statistiskt säkerställd skillnad i allergiutveckling om spädbarn fick särskild kost när de var tre respektive sex månader gamla. Samtliga 1 303 barn introducerades för sex födoämnen: jordnötter, kokt ägg, vete, komjölk, sesamfrö, och vit fisk. Bland de som var tre månader gamla hade 5,6 procent utvecklat allergi mot ett eller flera födoämnen innan de fyllt tre år, motsvarande siffra var 7,6 procent för deltagarna som var ett halvår gamla. Resultatet inkluderade samtliga barn som ingått i studien, även de som senare avbröt sin medverkan.

Men när forskarna i stället analyserade den fullständiga informationen från deltagarna som fortfarande var kvar i studien fann man att den övergripande risken för födoämnesallergi signifikant minskade bland de som fick livsmedlen vid tre månaders ålder.

Enligt forskarnas spekulationer kan tidig introduktion haft en effekt men att den inte blev statistiskt säkerställd för att många föräldrar valde att avsluta barnets medverkan. De nämner också att risken för födoämnesallergi kan vara dosberoende, vilket man inte utvärderade noggrannare i undersökningen.

– Sammantaget pekar inte studiens resultat åt något håll, men kanske kan allergirisken minska hos barn med tidig introduktion. Det enda säkra är att fallen av födoämnesallergi inte ökade i den gruppen, säger Jonas Ludvigsson.

Studien är randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad. Barnen delades in i två grupper, varav den ena introducerades för små mängder födoämnen vid tre månaders ålder och deltagarna i den andra gruppen först vid sex månaders ålder. När samtliga barn var mellan ett och tre år gamla undersökte forskarna om någon individ utvecklat allergi mot en eller flera livsmedel.

Ingen deltagare dog eller drabbades av svåra allergiska reaktioner under studiens gång. Inte heller innefattades några störningar i amningen, enligt forskarna.

Läs mer i abstract:

Michael R-Perkin med flera. Randomized trial of introduction of allergenic foods in breast-fed infants. The New England Journal of Medicine. Publicerad online den 4 mars 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1514210 

Relaterat material

Intag av jordnötter gav effektivt skydd mot jordnötsallergi

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev