Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Svensk läkare: ”Det här är en revolutionerande behandling”

Publicerad: 30 september 2010, 08:39

Blodtrycksmedlet propranolol har blivit en skonsam bot mot vanliga hudtumörer hos barn. På kort tid har behandlingen spridit sig till flera sjukhuset i landet.


Nästan vart tionde barn utvecklar­ under sitt första levnadsår ett hemangiom, också kallat smultronmärke. Det är en godartad kärltumör som bara i vissa fall behöver behandlas, till exempel då den hotar vitala funktioner som syn och andning eller då förändringen är mycket missprydande.

Fram tills för något år sedan fick barnen tunga kurer med kortison, vilket kan leda till ökad infektionskänslighet, minskad tillväxt och till vätskeansamling i kroppen som biverkningar.

Men sommaren 2008 publicerade franska forskare en rapport i New England Journal of Medicine i vilken de beskrev elva fall där hemangiom framgångsrikt behand­lats med blodtrycksläkemedlet propranolol.

Efter det har den nya behand­lingen spridit sig snabbt på sjukhus runt om i världen och även i Sverige.

– Propranolol fungerar bättre än kortison, inte minst för att biverk­ningsmönstret är skonsammare. Propranolol verkar också bita på vissa hemangiom där kortison inte hjälper, säger Natalia Ballardini, barnläkare vid hudsektionen på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

Också överläkaren Agneta Troilius vid hudkliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö är entusiastisk.

– Det här är en revolutionerande behandling. Förutom fördelen med mindre allvarliga biverkningar gör propranolol också att det blir lättare att behandla hemangiom med så kallad pulsad färgämneslaser, en behandling som ytterligare påskyn­dar läkningsprocessen, säger hon.

Både Natalia Ballardini och Agneta Troilius tror nu att behand­lingsindikationen kan vidgas, så att även barn med mindre svåra former av hemangiom kommer att behandlas.

– En möjlig framtida behand­ling är också att ge propranolol som salva eller kräm på de utsatta hudområdena. Detta testas nu. Man försöker också utröna verknings­mekanismen för hur propranolol kan fungera mot hemangiom, säger Agneta Troilius.

Vanligare bland flickor

Det är oklart varför hemangiom utvecklas. Enligt en teori är det celler från moderkakan som går över till fostret under graviditeten och bildar kärltumörerna. Hemangiom är vanligare hos flickor än hos pojkar. De flesta förändringarna går tillbaks spontant inom tio år.

Källa: Vårdguiden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev