Barnsjukvård
Svenska barn som föddes extremt tidigt överlevde ofta
Publicerad: 2 juni 2009, 14:00
Överlevnadschanserna för extremt tidigt födda barn är omtvistade. Nu visar en svensk kartläggning att hela 70 procent av alla som föddes i vecka 22 till 26 överlevde första året.
Ämnen i artikeln:
BarnsjukdomarI vilken mån extremt tidigt födda barn överlever har varit omdiskuterat, något som kan påverka bland annat vid beslut om intensivvård.
– Nu kan vi släppa debatten om ifall dessa barn överlever, för det gör de, säger Mikael Norman, professor i pediatrik vid Karolinska institutet i Huddinge, en av forskarna bakom studien.
Under ledning av professor Karel Maršál vid Lunds universitet har de svenska forskarna kartlagt ettårsöverlevnaden bland alla barn som föddes före vecka 27 i Sverige mellan april 2004 och mars 2007.
Under den studerade tidsperioden handlade det om totalt 1 011 barn, varav 707 levde vid födseln och 304 var döda.
Resultaten visar att ettårsöverlevnaden bland de levande födda barnen låg på totalt 70 procent, från 9,8 procent bland dem som fötts i vecka 22, till 85 procent bland dem som fötts i vecka 26.
Det är betydligt högre än vad som nyligen framkommit i andra populationsbaserade europeiska studier, som rapporterat en ettårsöverlevnad från 0 procent vid födsel vecka 22, till mellan 29 och 55 procent vid födsel vecka 24.
– Att vi ser en högre överlevnad tror vi hänger samman med att vi i Sverige lyckats centralisera vården av för tidigt födda till specialiserade regionkliniker samt att vi har ett bra samarbete mellan förlossningsvård och barnläkare liksom mellan olika sjukhus, säger Mikael Norman.
Det är en sak att barnen överlever, men frågan är till vilket pris, påpekar han. Forskarna ska nu gå vidare och följa upp om barnen drabbats av några bestående skador och problem, två och ett halvt respektive sex år efter födseln.
– Vi räknar med att rapportera de första resultaten nästa år, säger Mikael Norman.
Studien visade även att tre olika interventioner i samband med födseln var för sig signifikant ökade chanserna att barnet skulle överleva. Det handlade om behandling med läkemedel för att stilla och skjuta upp värkarbetet, kortikosteroider för att förbättra barnets lungfunktion, samt behandling med så kallad surfaktant för att minska den akuta lungsjukligheten.
– Det är viktiga observationer eftersom det handlar om interventioner som av förklarliga skäl sannolikt aldrig kommer att utvärderas i randomiserade studier, säger Mikael Norman.
Däremot sågs ingen koppling mellan kejsarsnitt och ökad överlevnad.
Studien publiceras i morgon, onsdag, i tidskriften Jama samt presenteras i dag, tisdag, på en presskonferens i New York, USA.