Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Svenska skolbarn har inte blivit fetare och fetare

Publicerad: 10 juni 2009, 09:34

Tvärtemot vad många medialarm säger så ökar inte antalet feta barn i Sverige. Tendensen är snarare att färre barn blir kraftigt överviktiga.


Mängder av artiklar från de senaste åren talar om att svenska barn blir fetare och fetare. Men ny, ännu opublicerad, statistik från Folkhälsoinstitutet ger ett helt annat besked.

Göran Sjönell, familjeläkare i Stockholm som tidigare kritiserat fetmalarm, är inte överraskad.

– Jag uppfattade att man inte kunde se den här förfärliga utvecklingen som beskrevs, säger han.

Speglar verklig trend
Sedan 2003 samlar Folkhälso­institutet in uppgifter om längd och vikt hos tioåringar i fem svenska kommuner.

Vid den första mätningen läsåret 2003/2004 var det nästan 4,9 procent av tio­åringarna som var feta, det vill säga hade kroppsmasseindex, BMI, motsvarande över 30 hos vuxna. Läsåret 2007/2008 var det i stället knappt 3,9 procent av tioåringarna som hade så högt BMI.

Anton Lager, utredare vid Folkhälsoinstitutet, betonar att sådana här mätningar behöver göras under flera års tid för att kunna bli säkerställda.
Han anser ändå att dessa fynd speglar en verklig trend eftersom resultaten ligger i linje med andra studier. Dessutom bygger statistiken på totalundersökningar, vilket innebär att det finns data om samtliga barn i de kommuner som ingår i studien.

De kommuner som myndigheten följer är Bollnäs, Karlstad, Umeå, Västerås och Ystad.

– Vi har en relativt god geografisk spridning. Den socioekonomiska spridningen är också god, eftersom till exempel Umeå har en högre utbildningsnivå än de andra kommunerna.

Två tidigare studier, en från Stockholms län och en från Göteborg, som presenterades på Riksstämman 2006 tydde på att övervikt bland barn minskar. Dessa fick en viss uppmärksamhet. Samtidigt har det skrivits ett stort antal artiklar i pressen som talar om en fetmaepidemi. Läkare har också varnat för att barn blir allt fetare trots att studier alltså redan tidigare har pekat på att det inte stämmer.

Anton Lager anser att alarmisterna har rätt i en bemärkelse.

– Det handlar om tidsperspektiv. Om man jämför med hur det såg ut för 25 till 30 år sedan är barnen betydligt fetare i dag. Men sedan år 2000 verkar den utvecklingen ha stannat upp och är kanske också på väg att vända.

”Forskare överdriver”
Göran Sjönell anser däremot att talet om fetmaexplosion och fetma­epidemi är felaktigt också i ett längre perspektiv.

– Många invandrare har kommit till Sverige under senare år och svenska barn har i dag därför både annan kulturell bakgrund och andra gener än barn på 1980-talet. Därför blir det missvisande om man jämför hur många barn som var feta för 25 år sedan och hur många som är feta i dag.

Enligt Göran Sjönell har vissa grupper ett egenintresse av att varna för skenande fetma.

– Forskare som är beroende av anslag överdriver gärna. Sedan hänger moralisterna på och förfasar sig över McDonald’s, feta människor och sunkig amerikansk skräpkultur.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev