tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Svenska småbarn säkrare än brittiska

Publicerad: 13 augusti 2015, 22:30

Foto: Thinkstock

Nästan dubbelt så många småbarn dör i Storbritannien som i Sverige. Detta trots att sjukvården nästan ser likadan ut.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Storbritannien spenderar ungefär lika stor andel av sin BNP på sjukvård som Sverige. Tillgången till vård är fri och graden av ekonomisk utveckling är ungefär densamma.

Trots det dog 614 barn (yngre än fem år) per 100 000 invånare under åren 2006—2008 i Storbritannien, att jämföra med 328 i Sverige.

Det konstaterar brittiska forskare i Archives of Disease in Childhood.

Den främsta dödsorsaken i Storbritannien var problem i samband med för tidigt födda (prematura) barn, följt av medfödda avvikelser och därefter infektioner.

I Sverige var medfödda avvikelser den främsta dödsorsaken, följt av komplikationer under graviditet och förlossning och därefter infektioner.

För prematura barn var skillnaden hela 13-faldig och för infektioner var risken att dö nästan dubbelt så hög i Storbritannien.

Socioekonomiska faktorer med större klassklyftor i Storbritannien tros påverka resultaten, framför allt för prematura barn.

Men även för behandlingsbara infektioner, som lunginflammation, var skillnaden påtaglig skriver forskarna som nu vill att myndigheterna ska undersöka varför brittiska barn inte får rätt vård snabbare.

Fakta: Större klyftor

I den aktuella studien jämförde forskarna 2 295 964 levande födslar i Storbritannien med 315 884 födslar i Sverige under åren 2006—2008.

De tre vanligaste dödsorsakerna i Storbritannien var prematur födsel, medfödda avvikelser och infektioner. Av dessa orsaker dog 138, 112 och 64 brittiska barn (fem år eller yngre) per 100 000 invånare. Motsvarande siffror i Sverige var 10, 89 och 35.

Den stora skillnaden för prematura barn tros inte främst bero på skillnader i den neonatala vården, utan på socioekonomiska faktorer. Storbritannien har större klassklyftor än Sverige, något som påverkar både förekomsten av och förutsättningarna för dessa barn.

Källa:Archives of Disease in Childhood

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev