Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Svidande läkarkritik mot <BR>beslut om omskärelse

Publicerad: 8 juli 2009, 13:37

Ett läkarutspel mot omskärelse av pojkar skapar debatt inom Landstinget Sörmland.


Nyligen beslutade Landstinget Sörmland att erbjuda omskärelse av pojkar även när det inte är medicinskt motiverat. Beslutet är i linje med rekommendationen från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Trots det får de lokala politikerna hård kritik av läkaren Anders Sillén i Eskilstuna.

”Varför kryper man nu till det metaforiska korset och fattar ett beslut om att skattemedel skall användas för att finansiera fysisk, och sannolikt även psykisk, misshandel av små sörmländska pojkar?”, skriver han i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren.

Oppositionsrådet Peter Linnstrand (v) var en av dem som ställde sig bakom beslutet om att erbjuda omskärelse. Han går till motattack mot Anders Sillén.

– Han undviker just det som för oss var det viktiga. Det är bättre att omskärelse genomförs under goda medicinska förutsättningar än att någon klåpare någonstans gör det, säger Peter Linnstrand till Sveriges Radio Sörmland.

Anders Sillén däremot vill gå åt motsatt håll och totalförbjuda omskärelse.

– För 50 år sedan var det acceptabelt att slå sina barn i uppfostrande syfte. Där har vi med lagstiftning och attitydförändring ändrat situationen ganska ordentligt, säger han till lokalradion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev