Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Taktik mot nötallergi verkar hålla i längden

Publicerad: 18 augusti 2017, 06:53

Foto: Thinkstock

Små mängder jordnötter tidigt i livet kan minska risken för allergier senare i livet. Och effekten ser ut att sitta kvar i flera år.


För en nötallergiker kan jordnötter — i värsta fall — resultera i en livshotande allergisk chock.

För några år sedan kunde bland annat australiska forskare visa att små mängder nötter tidigt i livet till barn med stor risk att utveckla jordnötsallergi minskar risken att utveckla allergi.

Vissa länder rekommenderar därför nu föräldrar att introducera jordnötter för barn i unga år. Australien var först ut och sedan dess har även USA gått samma väg. I Sverige är vi mer försiktiga och här handlar råden mer om "kan" eller "får", snarare än att man "bör".

Nu har de australiska forskarna följt upp resultaten som pekar på att en majoritet av barnen fortfarande är allergifria fyra år efter behandlingen.

Den ursprungliga studien visade att 80 procent av barnen blev allergifria efter den 18 månader långa behandlingen. Nu, fyra år senare, kan fortfarande 70 procent av barnen äta jordnötter, uppger AFP. Uppföljningen är dock mindre i storlek och berör endast 48 barn.

– Resultaten tyder på att vår behandling är effektiv för att få till stånd en tolerans (mot nötter), upp till fyra år efter avslutad behandling och att behandlingen är säker, säger Mimi Tang, forskare vid Melbourne's Murdoch Childrens Research Institute, till nyhetsbyrån.

Relaterat material

Intag av jordnötter gav effektivt skydd mot jordnötsallergi

Jordnötsallergi kan undvikas genom tidigt intag av jordnötter

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln: