onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Teknikstrul och personalbrist hindrar barnoperationer

Publicerad: 27 maj 2019, 12:46

Arkivbild. Nya Karolinska Solna. Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Bemanningsproblem, stängda vårdplatser och opålitlig teknik präglar barnkirurgin på Karolinska. Inte ens hälften av platserna är öppna.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetBarnsjukdomar

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Endast tio av 28 vårdplatser är öppna på barnkirurgin på Karolinska universitetssjukhuset, rapporterar Dagens Nyheter.

– Sedan är det aldrig tio patienter, eftersom vi har ständiga överbeläggningar. Och en halvering av sjuksköterskorna sedan vi var kvar i det gamla huset. Samtidigt som läkarna blivit färre, säger barnkirurgen Jan Rutqvist till tidningen.

Han har arbetat 30 på Karolinska och menar att kraschen är nära på barnkirurgen. Enligt honom är operationssalar regelbundet stängda på grund av personalbrist.

Men det är inte enbart bristen på vårdplatser som hämmar operationsverksamheten. Vattenläckage och problem med sterilverksamheten är två andra exempel som också påverkar negativt.

Ett tredje är att den nya tekniken i operationssalarna är inte är pålitlig. Till exempel händer det att skärmar slocknar, skriver Dagens Nyheter. För att få det att fungera används teknik i den gamla byggnaden som personalen släpar mellan operationssalarna.

Under våren har har cirka 1 700 barn köat för operation på sjukhuset. Med tanken på verksamhetens storlek borde kön vara maximalt 600 patienter, enligt Jan Rutqvist.

Relaterat material

Sahlgrenska slår larm om opererade bebisar

Karolinska öppnar nygammal sterilcentral

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev