Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Tidig hudkontakt får nyfödda att kommunicera

Publicerad: 17 april 2012, 12:08

Foto: Photos.com

Hudkontakt är bästa medicinen vid amningsproblem. Att vara hud mot hud får även de nyfödda att kommunicera – bara 15 minuter gamla.


Barnmorskan Marianne Velandia undersökte effekten på 37 barn och deras föräldrar av en 30 minuter lång hudkontakt, direkt efter kejsar­snitt. I en delstudie såg hon att hudkontakt kunde fungera som medicin vid problem med amning. Hon rekommenderade 50 mammor med amningsproblem att hålla barnen hud mot hud, utan kravet att det skulle leda till amning. Det gjorde att problemen avtog två veckor tidigare än för kontroll­gruppen, som endast fått standardrekommendationerna.

Den långa hudkontakten efter kejsar­snitten videofilmades och analyserades. Hälften av gångerna var mammorna deltagare och papporna kontrollgrupp. I resterande för­äldra­par hade papporna lång hudkontakt med barnen och mammorna var kontrollgrupp. Enligt Marianne Velandia visade filmerna bland annat att papporna pratade mer med barnen när de hade dem på sitt bröst och att barnen tidigare sökte efter mat än de jämngamla nyfödda som låg i egen säng eller i kuvös.

Marianne Velandia tog varje kvart blodprov på båda föräldrarna för att mäta nivån av oxytocin, vilket visade att hormonet var förhöjt hos båda två den första timmen.

– När kärlekshormonet är högt lämpar det sig extra mycket att få kontakt med barnet, säger hon.
Marianne Velandia gjorde också en överraskande upptäckt vid analysen av filmerna. Barnen började efter redan 15 minuter göra lockljud när föräldrarna pratade med varandra.

– De känner igen rösterna och kallar på uppmärksamhet. Det är deras första kommunikationsförsök, säger hon.

SYLWI LA TERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev