Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Tidpunkt för gluten spelade ingen roll

Publicerad: 26 januari 2015, 14:02

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg.

Foto: Thinkstock

När gluten ska introduceras för att eventuellt minska risken för celiaki, eller glutenintolerans, har diskuterats flitigt i forskningen. Men en ny studie i tidskriften Pediatrics pekar på att tidpunkten inte har en avgörande betydelse.


Ämnen i artikeln:

Celiaki

Resultaten är därmed i linje med en tidigare svensk uppföljning från år 2010 och två randomiserade studier som publicerades förra året.

– Troligen har tidpunkten för introduktionen av gluten inte mer än en marginell betydelse för risken att utveckla celiaki. Mycket talar därför för att vi inte behöver lägga samma vikt längre vid att denna sker vid en viss ålder, säger professor Jonas Ludvigsson, som är ordförande i Svenska barnläkarföreningen.

Han har inte medverkat i den aktuella undersökningen.

I studien följde ett internationellt forskarlag över 6 400 nyfödda barn från fyra länder, däribland Sverige. Samtliga hade vissa riskgener som gör att de kan drabbas av celiaki.

Varken introduktion av gluten före vecka 17 eller efter vecka 26 var kopplat till ökad risk för att barnen skulle utveckla antikroppar mot glutenproteiner eller ha en diagnos på celiaki efter fem års uppföljning.

Forskarna fann dock att barnen som hade en längre amningstid än en månad efter att gluten introducerats hade en ökad risk att utveckla antikroppar mot glutenprotein. Detta fynd är kontrasterar mot gällande råd från världshälsoorganisationen WHO som säger att gluten ska introduceras under amningsskydd.

Men forskarna anser att just detta fynd ska tolkas med försiktighet då man inte såg någon koppling mellan amningens längd och risk för att utveckla celiaki.

Bland de undersökta länderna var Sverige det land där barnen hade störst benägenhet att få celiaki. Risken var 76 procent högre än i USA. Forskarna spekulerar i att detta har att göra med att svenska barn får i sig förhållandevis mycket gluten när det väl introduceras.

Jonas Ludvigsson håller med:

– Personligen tror jag att mängden gluten och hur pass snabbt man trappar upp mängden till det lilla barnet är de viktigaste miljöfaktorerna för insjuknande i celiaki. Men det lär behövas randomiserade studier för att bekräfta det sambandet, säger han.

Flera forskare står bakom den nu aktuella studien. Försteförfattare är Carin Andrén Aronsson vid Lunds universitet.

Enligt svenska kostråd ska gluten introduceras under amningsskydd när barnet är fyra till sex månader.

Läs hela originalstudien:

Carin Andrén Aronsson med flera. Age at Gluten Introduction and Risk of Celiac Disease. Pediatrics, publicerad online den 19 januari 2015. DOI: 10.1542/peds.2014-1787

Relaterat material

Gåtan glutenintolerans blir mer gåtfull

Ny siffra om döda i celiaki

Glutenintolerans kopplas till psykos

Gluten före tre månaders ålder ökade risk för typ 1-diabetes

Genetiskt släktskap mellan typ 1-diabetes och celiaki

Celiakiförbundet kräver subventionerad mat

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Celiaki

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev