Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Tonåringar hade för hög volym på sina mp3-spelare

Publicerad: 29 maj 2009, 13:19

Tonåringar hade för hög volym på sina mp3-spelare

Foto: Foto: Photos.com

Har du en tonåring med mp3-spelare? I så fall är det troligt att han eller hon har volymen på skadligt hög nivå, visar ny forskning.


Holländska forskare har studerat hur ungdomar lyssnar till musik. Deras slutsats är: alldeles för mycket och alldeles för högt.

I en enkät fick 1 687 unga mellan 12 och 19 år från 15 olika holländska gymnasier berätta om sina lyssningsvanor. 90 procent berättade att de lyssnade på mp3-spelare via hörlurar. Nästan 33 procent av dessa lyssnade ofta, 48 procent lyssnade på hög volym och knappt 7 procent använde inställningar för att begränsa volymen.

Det visade sig också att de som använde mp3-spelarna mycket också lyssnade till musik på hög volym mer än fyra gånger så ofta som de som lyssnade mer sällan.

Ungdomar som gick på yrkesförberedande linjer lyssnade dubbelt så ofta på musik på hög volym som ungdomar på högskoleförberedande linjer.

I en annan artikel i samma nummer av tidskriften Pediatrics konstaterar samma forskare att tillverkare av mp3-spelare måste ta sitt ansvar för att skydda dagens ungdomar från ”farorna med att lyssna på musik på hög volym på mp3-spelare”.

Studien är publicerad i senaste numret av tidskriften.

Läs abstract i Pediatrics:

Pediatrics 2009; 123: 953–958
Pediatrics 2009; 123: 1257–1262

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev