Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Tre frågor till ...

Publicerad: 1 februari 2021, 14:42

Johanna Tell, biträdande universitetslektor på institutionen för hälsa vid Blekinge tekniska högskola, har tagit initiativ till den nya utbildningen ”Barnhälsovård- team och förbättringsarbete för att främja barns hälsa”.

Foto: Privat

... Johanna Tell, biträdande universitetslektor på institutionen för hälsa vid Blekinge tekniska högskola, som har tagit initiativ till den nya utbildningen ”Barnhälsovård – team- och förbättringsarbete för att främja barns hälsa”.


Ämnen i artikeln:

I korthet

Deltagarna i utbildningen är läkare och sjuksköterskor från hela landet.

Berätta om utbildningen, varför behövs den?
– Kursen riktar sig till färdiga specialister som arbetar eller ska börja arbeta inom barnhälsovården.  Innehållet i kursen är framtaget i samarbete med centrala barnhälsovårdsteam i hela landet för att möta lokalt identifierade behov. Barns hälsa är generellt sett hög i Sverige, men den är ojämlikt fördelad. Skilda livsvillkor skapar olika förutsättningar redan från början. Barn har rätt till en jämlik barnhälsovård av hög kvalitet och kunskapsutvecklingen inom verksamhetsområdet går snabbt, säger Johanna Tell.

På vilket sätt är barnhälsovården ojämlik?
– Barnhälsovårdens nationella program består av universella, regelbundna hälsobesök som innebär en lägsta nivå av insatser som alla barn har rätt att få oavsett var de bor i landet. Utöver detta har alla barn och familjer rätt till ytterligare, riktade insatser vid behov. Implementering av nya nationella program och riktlinjer tar dock tid och påverkas av en mängd olika faktorer, vilket gör att det finns regionala skillnader i vilken barnhälsovård som erbjuds. 

Hur kan den nya utbildningen bidra till att göra barnhälsovården mer jämlik?
– Kursen ger högaktuell kunskap om modern barnhälsovård och ska inspirera till förbättringsarbete i teamsamverkan. Förhoppningen är att kursdeltagarna tar med sig den allra senaste kunskapen för att i sin tur bidra till en jämlik barnhälsovård. Visionen är att all personal som arbetar inom barnhälsovård i Sverige på sikt ska gå kursen. 

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

I korthet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev