tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Tror på smidig övergång

Publicerad: 8 februari 2013, 10:24

Om mindre än ett år ska vårdens nya IT-myndighet vara på banan och om mindre än två månader ska Sören Olofsson försöka beskriva hur det ska gå till.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Jag får laga lite efter läge och det får bli väl bli så bra det kan bli, svarar Sören Olofsson på frågan om han kommer att hinna komma med en delrapport till den 1 april.

Den 7 februari utsåg regeringen den före detta landstings- och regiondirektören till särskild utredare för att förbereda och genomföra ombildandet av det statliga bolaget Apotekens Service AB till den nya myndigheten för hälso- och vårdsinfrastruktur.

Det är första gången som ett bolag ombildas till myndighet och enligt Sören Olofsson borde det inte innebära några större bekymmer.

– Uttrycker man sig slarvigt blir det nog inga problem alls, säger han och lägger sedan till att det självklart kommer att krävas en del arbete med tanke på att det också handlar om en övergång mellan två olika kollektivavtalsområden för de anställda.

Den övergången tror han kommer att gå smidigt. Och att minstingen bland Sveriges vårdmyndigheter kommer att drabbas av några barnsjukdomar tror han inte heller, även om det kan behövas lite extra tillskott.

– Verksamheten på Apotekens Service fungerar bra i dag, såtillvida att både apoteks- och vårdsektorn drar fördel av den tjänsteutveckling som har skett. Om man sedan ska ge sig in på nya uppdrag förutsätter det att det finns kompetens att bemanna för det, Apotekens Service är inte bemannat för att förstå vårdsektorns behov.

I början av året föreslog Center för e-hälsa i samverkan, Cehis, i ett brev till regeringen att en del informationsdatabaser rörande läkemedel skulle flyttas över till socialdepartementet snarast möjligt i väntan på myndighetsstarten den 1 januari 2014.

– Det är väl en ganska naturlig tanke från Cehis, jag tycker att de har tänkt rätt och det är intressant. Men jag kan i dagsläget inte ta ställning till det utan det måste först till en överenskommelse mellan departementet och Sveriges Kommuner och Landsting, säger Sören Olofsson.

I det utredningsdirektiv som finns står at den nya myndigheten ska fungera som informationsnav och att:

”I uppgiften att vara informationsnav kan förväntas ingå att föra offentliga register, ibland med känsliga personuppgifter. Det framstår som klart att ansvaret för offentliga register är en uppgift som i första hand bör anförtros myndigheter.”

Vad är det för offentliga register?

– Jag får återkomma med den tolkningen.

Kan det handla om kvalitetsregistren?

– Det är inget som man utan vidare tar över, däremot kan man tänka sig att den nya myndigheten får en roll i att skapa gemensamma plattformar för den information som finns, säger Sören Olofsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev