Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Tung toasits ger småpojkar krosskador på snoppen

Publicerad: 23 december 2008, 13:07

Efter att flera små pojkar som toalettränats fått krosskador på snoppen varnar nu brittiska läkare för de allt populärare tunga toalettsitsarna av trä.


I decembernumret av British Journal of Urology rapporterar läkaren Joe Philip och hans kolleger vid Leighton Hospital i Crewe, Storbritannien, om fyra fall där pojkar fått så pass allvarliga skador på snoppen av en nedfallande toalettsits att de fått läggas in på sjukhus.

Pojkarna, som var mellan två och fyra år gamla, hade nyligen fått toaletträning och sedan använt toaletten själva. De hade lyft locket, som sedan fallit ned igen och krossat deras snoppar.

I samtliga fall klarade sig pojkarna undan med svullnader och smärta och kunde åka hem från sjukhuset nästa dag. Ingen av dem fick av några allvarligare skador på urinröret.

Läkarna bakom artikeln befarar att skador i samband med toaletträning är ett utbrett problem i hela världen, inte minst till följd av att toalettsitsar av trä och andra tunga material blir allt populärare.

Läkarna höjer ett särskilt varnande finger nu i juletider – när familjer besöker släkt och vänner vill många småbarn visa sig vuxna genom att gå på toaletten själva.

Föräldrar bör därför vara uppmärksamma och kontrollera toalettsitsarna i förväg, uppmanar läkarna. De anser även att man bör tänka två gånger innan man installerar en sits av det tyngre slaget.

För göra toalettbesöket säkert för små pojkar har läkarna följande råd:
· Installera toalettsitsar som faller långsamt för att minska skaderisken.
· Förbjud tunga toalettsitsar i hem där det bor småpojkar.
· Lämna toalettsitsen uppe – även om det strider mot sociala normer.
· Lär barnen att hålla toalettsitsen uppe med ena handen medan de kissar, och håll ett öga på dem tills det är säkert att de klarar av det själva.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev