Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Tungkyssar ökade risk för hjärnhinneinflammation

Publicerad: 10 februari 2006, 09:16

Tonåringar som är frikostiga med tungkyssar löper högre risk drabbas av smittsam hjärnhinneinflammation. Det visar resultatet från en ny engelsk undersökning.


Enligt studien som publiceras på British Medical Journals hemsida, är det 15- till 19-åringar som tungkysst flera olika partners de senaste två veckorna som löper högre risk att insjukna i potentiellt dödlig hjärnhinneinflammation. Att nyligen ha varit sjuk och att vara universitetsstudent var två andra riskfaktorer i den engelska undersökningen.

Forskargruppen från bland annat Academic centre for child health vid Queen Mary's school of medicine and dentistry at Barts, Londons universitet, har undersökt och intervjuat 144 unga kvinnor och män som sökt sjukhusvård för hjärnhinneinflammation. Intervjusvaren jämfördes sedan med en kontrollgrupp med lika många, men friska, tonåringar.

Resultaten visade att 29 procent av de sjuka ungdomarna hade tungkysst flera partners under de senaste två veckorna. I den friska gruppen var det däremot bara hälften så många, 15 procent, som hånglat i samma utsträckning.

Under de senaste två veckorna hade också ungefär hälften av ungdomarna med hjärnhinneinflammation haft någon annan infektion. I kontrollgruppen var det endast en tredjedel som varit sjuka den senaste tiden. Studien visade också att en något större procentandel av ungdomarna med hjärnhinneinflammation var studenter.

Forskargruppen från London konstaterar i sina slutsatser att resultaten på framför allt kyssområdet kan vara bra att tänka på för ungdomar som vill hålla sig friska De tror dock inte att fynden kommer att leda till någon större beteendeförändring hos tonåringar. För att förebygga hjärnhinneinflammation är istället nya vacciner mot meningokocker en prioritet, skriver de.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News