tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Tv-spel aktiverar barn efter hjärntumör

Publicerad: 29 januari 2016, 06:30

Rörelsestyrda tv-spel hjälper barn att utveckla sin motorik efter en hjärntumör.

Foto: Thinkstock

Ett hundratal barn drabbas varje år av hjärntumör och drygt en tredjedel behöver strålbehandlas. Att spela rörelsestyrda tv-spel hjälper dem att utveckla sin motorik.


Lotta Fredholm

redaktionen@dagensmedicin.se


Hos barn med hjärntumör tar friska delar av hjärnan stryk vid behandlingen. Motoriken påverkas, ofta med sämre balans och koordination som följd. Strålning skadar också de stamceller som bildar nya nervceller, vilka är viktiga för minnet. Försök på råttor har visat att fysisk aktivitet efter strålning får dessa celler att överleva och utvecklas.

– Det var med denna bakgrund vi ville studera hur vi kunde få barnen att vara aktiva fysiskt på ett sätt som de tyckte var roligt, säger Magnus Sabel, överläkare vid Barncancercentrum på Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I pilotstudien fick 13 barn, 7 till 17 år gamla, i hemmet spela tv-spel där man håller kontrollen i ena eller båda händerna och rör den för att exempelvis simulera tennisslag, boxning eller dans. Spelandet pågick i tre månader och före och efter testades barnens motorik och kognitiva förmåga, med hjälp av en rad verktyg. Via mätutrustning syntes också hur aktiva de varit och hur lång tid de ägnat åt spelande varje dag.

Alla barnen fullföljde hela tiden, något som Magnus Sabel tror kan ha berott på att de – förutom att de tyckte det var roligt – via nätet fick coachning varje vecka av en sjuksköterska.

– De fick då ange hur veckan varit och vilka spel de spelat, och så kunde coachen tipsa om nya utmaningar över tid så att det inte blev långtråkigt. Denna uppföljning fungerade också som ett sätt att avlasta föräldrarna, så att de inte behövde tjata, säger han.

Barnen ägnade i genomsnitt 47 minuter per dag åt spelande, vid fem tillfällen i veckan, och de förbättrade sin kroppskoordination med 15 procent. Dessa resultat publiceras i tidskriften Disability and Rehabilitation.

Vad gäller eventuell förbättring av barnens kognitiva förmågor håller forskarna precis på att analysera dessa data, som enligt Magnus Sabel ”ser spännande ut”.

– Resultaten tyder på att detta kan vara ett sätt att förbättra motoriken hos dessa barn, även om det behöver bekräftas i större studier. Men i nuläget rekommenderar vi våra patienter som behandlats för hjärntumör att vara fysiskt aktiva, även för hjärnans skull, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev