Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Två års neoutbildning – med bibehållen lön

Publicerad: 17 mars 2017, 14:21

UTVECKLAD. Ann-Sofie Sundberg vid neonatalavdelningen på Danderyds sjukhus har genomgått den två­åriga ST-utbildningen till specialist­sjuk­sköter­ska inom neonatal omvård­nad. Hon tycker att den gav en djupare förståelse för vårdens allra minsta patienter och deras familjers situation.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Suget efter specialist­sjuk­sköter­skor är så stort att den som vidare­utbildar sig snart kan göra det med hela lönen i behåll i Stockholm. Ann-Sofie Sundberg blev utbildnings­ansvarig efter ST-utbildning inom neonatal omvårdnad.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDanderyds sjukhusKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetNeonatalvård

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Karolinska universitetssjukhuset i samarbete med Karolinska institutet och Sachsska barn­sjuk­huset står bakom den två­åriga ST-utbildningen som har getts vid tre tillfällen. Nu pågår rekrytering till en fjärde omgång med start i oktober.

Ann-Sofie Sundberg tillhör premiär­kullen som var klar för ganska exakt ett år sedan. Hon hoppade på utbildningen efter att ha arbetat två år på neonatalavdelningen på Danderyds sjukhus, och tycker att den har gett en djupare förståelse för vårdens allra minsta patienter och deras familjers situation. Att ge bra omvårdnad när livet hänger på en skör tråd för ett barn som kanske inte ens väger 500 gram kräver empati och teknisk kompetens, till exempel i respiratorvård.

– Det öppnas ett nytt tänk, man ser saker med andra ögon och får fördjupade kunskaper om det lilla barnet, säger Ann-Sofie Sundberg.

Hur kan du använda det i var­dagen?

– Jag är mer säker och har mer kunskap som jag för med mig. Jag är inte bara specialistsjuksköterska utan har nu också blivit utbildningsansvarig här på avdelningen till 50 procent så jag lär ut till nya kollegor och studenter, säger hon.

Under de två åren som utbildningen pågår varvas teori med praktik, och deltagarna har betalt hela tiden. Tidigare gavs studielön under tiden i skolbänken medan alla hade sin vanliga lön när de arbetade kliniskt. Nytt från i höst är att studie­lönen slopas och att deltagarna behåller sin ordinarie lön upp till 30 000 kronor under hela utbildningen. Höjningen görs delvis med hjälp av statliga pengar till specialist­utbild­ningar för sjuksköterskor som regeringen beslutat om och gäller inte bara denna kurs.

Att slippa ta studielån var avgörande för att Ann-Sofie Sundberg skulle vidareutbilda sig, även om det blev lite mindre pengar i plån­boken under tiden med studielön som gällde då. Hon varvade teori med bland annat praktik inom neonatal intensiv­vård, på barnavårdscentral och två veckor som skolsköterska.

– Man blir barnsjuksköterska och kan jobba på BVC och som skol­sköterska också med den här utbildningen. Men jag tycker att man ska ha jobbat ett tag på neo innan man går den för att förstå lite bättre vad det handlar om, säger hon.

Trots att det är brist på specialistsjuksköterskor inom neonatal­vården är det svårt att fylla de 26 utbild­nings­platser som finns. Jessica ­Schiött, vårdenhetschef vid Karo­linska universitetssjukhuset, menar att man har varit dålig att marknadsföra sig samtidigt som det finns en geografisk begränsning i satsningen.

– Vi gör utbildningen med ekonomiskt stöd från SLL, och kan bara vända oss till dem som arbetar inom Stockholms läns landsting alternativt om man kommer utifrån landet och blir anställd på något av Stockholmssjukhusen, säger hon.

Jessica Schiött berättar att utbildningen skapades för att täppa till en lucka i den unika neonatalvården.

– Vi som har jobbat länge inom neonatalvården har sett att det inte finns någon utbildning som riktar in sig på det som vi jobbar med. Det blir för allmänt att gå till exempel barnspecialiseringsutbildningen och IVA-utbildningen är inte special­inriktad mot barnsjukvård, säger hon.

300 miljoner kronor ...

... avsätter regeringen 2017–2018 för specialistutbildning av sjuksköterskor. I Stockholm läggs 68 miljoner kronor, varav landstinget står för 20 miljoner kronor, på att låta sjuksköterskor vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska eller barnmorska med bibehållen lön under hela studie­tiden. Pengarna räcker till att utbilda 150 sjuksköterskor på heltid.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev