torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Två vaccin kan hjälpa till att utrota polio

Publicerad: 22 augusti 2014, 13:48

Ett barn i Tchad blir vaccinerat mot polio. Foto: Samantha Maurin, Läkare utan gränser

En injektion av poliovaccin kan stärka skyddet mot sjukdomen jämfört med att ta en extra dos av ett annat vaccin via munnen, enligt en ny studie i Science. WHO kallar resultaten för ”historiska”.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I dag finns två typer av vaccin mot förlamningssjukdomen polio: ett inaktiverat vaccin som injiceras och ett vaccin med levande virus som tas via munnen. Det senare vaccinet är det som mest används i de delar av världen där smittan fortfarande finns.

Men de nya resultaten visar alltså att effekten blir bättre om vaccinerna kombineras.

I studien ingick barn i Indien som alla tidigare fått det orala vaccinet flera gånger. Barnen lottades till att antingen få ytterligare en dos oralt vaccin, en dos injicerat vaccin eller inget vaccin. Fyra veckor senare fick alla deltagare en dos av det orala vaccinet som ett sätt att efterlikna en riktig infektion.

Forskarna konstaterar att barnen som fått det injicerade vaccinet hade betydligt mindre mängder av poliovirus i avföringen, vilket i sin tur skulle kunna minska spridningen av sjukdomen.

Dessutom var det immunologiska skyddet i tarmens slemhinna, mätt som mängd antikroppar mot polioviruset, större bland dem som fått det injicerade vaccinet.

Enligt forskarna lägger resultaten den vetenskapliga grunden för den sista akten i kampen mot polio, en sjukdom som nu bara är ett allvarligt problem i några få länder i världen, som Pakistan och Nigeria.

Fördelen är inte minst att man skulle kunna slippa upprepade doser av det orala vaccinet, vilket kan vara logistiskt svårt i oroshärdar.

Studien prisas av Bruce Aylward, en av de ansvariga för polio på världshälsorganisationen WHO:

– Resultaten är verkligen historiska när det gäller möjligheterna att utrota polio. Studien har revolutionerat förståelsen av det inaktiverade poliovaccinet och hur det kan hjälpa barn att få det snabbaste och bästa skyddet mot den här sjukdomen, säger han till BBC.

Fynden i den aktuella studien är samstämmiga med en annan liknande studie som nyligen publicerats i Lancet.

Läs abstract till studien:

Hamid Jafari med flera. Efficacy of inactivated poliovirus vaccine in India. Science 2014: 345: 922–925. DOI: 10.1126/science.1255006

Relaterat material

WHO utlyser internationellt nödläge

Ökad risk för polio

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev