Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Unisexmodet kliver in i vården

Publicerad: 21 februari 2008, 14:36

Manliga och kvinnliga patienter ska använda samma underkläder. På så sätt ska sjukhusen kunna spara pengar.


Låt oss presentera Sveriges nya vårdtrosa: ”SS 8760089 Underbyxa trikå för patient, kvinnor och män”.

Den nya så kallade unisextrosan är ett något udda men synnerligen rationellt inslag bland vårens nya underkläder. Vårdens variant innebär nämligen att samma plagg ska användas av både män och kvinnor.

Det är  Svenska Standardiseringsinstitutets, SIS, tekniska kommitté för sjukvårdstextilier som tagit fram modellen och lanserar sin nya underklädeslinje för patienterna strax före sommaren.

– Det tar plats att lagerhålla kalsonger och trosor och det har funnits önskemål från vården om att rationalisera sortimentet. Dessutom kan man köpa större serier vid upphandlingar och få bättre pris, säger Tuula Cammersand, projektledare på SIS.

Patienter på urologen i Kristianstad har ställt upp och testat unisextrosan som ska användas över hela landet.

– De har varit nöjda, säger Tuula Cammersand.

Behöver inte män av naturliga skäl mer stadiga underkläder än kvinnor?

– Patienterna är ju oftast liggande. Det har fungerat bra.

Svenska Standardiseringsinstitutet har också uppmärksammat att vårdpersonalen blivit både längre och tjockare. Klagomålen om att personalbyxan blivit för trång har tagits på allvar och såväl midjemått som byxlängd har nu utökats.

I fortsättningen kommer även de som är över två meter långa eller väger uppemot 130 kilo ledigt kunna röra sig i sina personalkläder.

Däremot finns det inga planer på att låta nyfödda, som hittills skickats hem med kalsonger på huvudet i brist på mössor, få gå över till den nya unisextrosan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev