Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Uppkoppling till BB ger stöd till föräldrar

Publicerad: 7 juni 2007, 08:23

Videokonferenser, där nyblivna föräldrar kan koppla upp sig direkt mot BB, kan vara ett sätt att stötta föräldrar efter förlossningen. Det visar en avhandling från Luleå tekniska universitet.


I dag lämnar de flesta mammor BB-avdelningen redan 2,5 dygn efter förlossningen. Då har amningen ofta inte riktigt kommit igång samtidigt som mamman inte heller har återhämtat sig helt och hållet.

– Det minskade stödet till nyblivna föräldrar, samt de långa avstånden som familjer i glesbygd ofta har till sjukhus och barnmorskor på BB-avdelningar, gör att det är viktigt att studera hur ett ökat stöd till föräldrarna kan se ut, säger Inger Lindberg, doktorand vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

I en pilotstudie vid Sunderby sjukhus fick nyblivna föräldrar låna en videokonferensutrustning som de kopplade till sitt bredbandsuttag hemma. På så sätt kunde föräldrarna ha dygnet-runt-kontakt med barnmorskorna på BB. Utvärderingen av försöket visar att både föräldrar och barnmorskor ansåg att möten via videokonferens var nästan lika bra som ett riktigt möte. De hade inte heller några problem att handskas med utrustningen.

– En annan viktig fördel som föräldrarna förde fram var att video­konferensen sparade tid och pengar, man behövde inte åka iväg till sjukhuset, säger Inger Lindberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev