Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Utredare: Barn behöver också en sammanhållen vård

Publicerad: 20 januari 2020, 11:30

Peter Almgren tar med sig erfarenheterna från Barnuppdraget i Västra Götalandsregionen in i utredningen.

Foto: Simmon Okongo

Hur ska barn och unga i landet får en sammanhållen vård? Det ska barnläkaren Peter Almgren utreda.
– Det har varit mycket fokus på äldre och att den populationen ökar. Men vi talar aldrig om barnen, de ökar också i antal och det finns en ökande trend med barn och unga som har större och ihållande behov av hälso- och sjukvård, säger han.

Ämnen i artikeln:

SKRVästra Götalandsregionen

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


I den omställning till nära vård som pågår har barnperspektiven på övergripande nivå inte diskuterats särskilt mycket. I höstas beslutade därför regeringen att tillsätta utredningen En sammanhållen god och nära vård för barn och unga, som ska ta ett helhetsgrepp på allt från barnhälsovård, elevhälsa och ungdomsmottagningar till specialistvård och inte minst barnpsykiatri och barn med kroniska sjukdomar med närstående och deras behov av en sammanhållen vård.

– Flera tidigare utredningar har skrivit fram förslag mot en sammanhållen barn- och ungdomshälsa med BVC som förebild. Det verkar inte som om man är nöjd med vad som händer i övergången mellan BVC och elevhälsan, säger Peter Almgren, som känner igen mycket av problembild och frågeställningar från sitt programarbete i Västra Götalandsregionen under de senaste två åren.

– För många barn och närstående som har problem är det svårt att veta vart man ska vända sig, framför allt när det gäller psykisk ohälsa eller vid samsjuklighet och många vårdkontakter. Ibland är det svårt med kontinuitet och kompetens, ibland är det svårt att veta vem som är ansvarig och barnen bollas runt. Kan man ha någonting i vårdsystemet som håller ihop det bättre?
Om detta något innebär en eller flera aktörer är sådant som ska utredas, liksom åldersgränser och vem som ska göra vad. I direktiven finns skrivningar på flera ställen om att en vårdreform skulle kunna omfatta barn och unga mellan 0 och 25 år.

I det arbete som Peter Almgren gjort på regionnivå har han och hans kollegor kommit fram till så många som vart femte barn som har någon form av kroniskt tillstånd eller långvarit hälso- och sjukvårdsbehov.

– Det betyder ju att det är ganska många barn som ska in i specialistvård och ut i primärvård och finnas på båda ställena. Därför måste specialistvården finnas med som en tydlig aktör i en nära vård. De siffror vi tagit fram visar ju att det är betydligt fler barn än vi trodde som är ganska mycket i hälso- och sjukvården. Jag tycker att det har varit en brist att man inte sett hela gruppen på det sättet tidigare. Barn är oftast inte lika väl beskrivna faktamässigt som vuxna, säger Peter Almgren.

Ofta har omställningsarbetet och diskussionen fokuserat på äldre, men inte på den stora grupp barn som har samma behov av en sammanhållen vård, anser han.

– Det har varit väldigt svårt att mäta barns sjuklighet, det är så många olika sjukdomstillstånd. Det är ganska breda behov, så det räcker inte med en diagnos eller en enhet, utan oftast är det multidisciplinärt och många aktörer inblandade.

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev