Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Vägledning om apatiska barn klar

Publicerad: 24 juni 2013, 14:55

Efter flera års fördröjning kommer nu Socialstyrelsen med råd om vård av barn med uppgivenhetssyndrom.


År 2010 beslutade Socialstyrelsen att ta fram rekommendationer om hur sjukvården och socialtjänsten ska arbeta med barn med uppgivenhetssyndrom, eller som ligger i riskzonen för att få det. Nu, tre och ett halvt år senare, publicerar myndigheten en vägledning på området.

Att den dröjt beror främst att det är ont om litteratur att luta sig mot, enligt utredaren Elis Envall.

– Det finns väldigt lite skrivet konkret om behandlingen av dessa barn. Då är det svårt att skriva en vägledning, säger Elis Envall.

Han berättar att dokumentet till sist kunde skrivas tack vare att Socialstyrelsen kunde använda sig av en kommande bok om ämnet. Den ska publiceras i september och är gjord av bland andra barnläkaren Henry Ascher.

Socialstyrelsens vägledning tar upp hur insatserna för barn med uppgivenhetssyndrom ska organiseras, och hur psykiatri, övrig sjukvård och socialtjänst kan samverka.

I dag brister beredskapen för att ta hand om dessa barn på många håll, enligt Elis Envall.

– Företeelsen dyker ofta upp på mindre orter som har asylanläggningar, och bland papperslösa som flyttar runt i landet. Då är de lokala sjukvårdsinrättningarna kanske inte vana vid detta och vet inte hur de ska förhålla sig, säger Elis Envall.

Enligt Socialstyrelsens uppskattningar finns i dag mellan 30 och 70 barn som har, eller riskerar att utveckla symtom som exempelvis förlorad kommunikation, motorik eller förmåga att äta.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev