Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Välkänd psykolog leder Kry-satsning för barn

Publicerad: 7 september 2018, 10:48

Psykologen Martin Forster hoppas på att han och det team med psykologer som ska jobba via app med barn och unga som har psykisk ohälsa ska bidra till att fler får snabbare hjälp.

Foto: Mia Carlsson

Hallå där Martin Forster, psykolog, författare och KI-anställd/forskare, som ska leda en ny psykologtjänst med KBT för barn och unga som lanseras i den digitala vårdappen Kry senare i höst.

Ämnen i artikeln:

KryKBT

Är behandling via en app i mobilen en vettig form av behandling av barn och unga som mår psykiskt dåligt?

– Ja, det tror jag absolut, de är ju vana vid att kommunicera via mobil eller webb. Många föredrar nog det framför att ta sig till en psykolog, sitta i väntrummet och alltid ha med en förälder. Vi måste nå ut till fler barn och unga och göra det snabbare, väntetiderna inom psykiatrin och första linjens psykiatri är långa. Det här blir också ett sätt att nå ut till ställen i landet där det saknas psykologer och till barn som inte kan tänka sig att gå till en psykolog.

Du låter taggad?!

– Ja, det ska bli väldigt roligt. Vi har jobbat på många olika sätt för att vi ska nå ut till fler, men fortfarande är det väldigt många som inte får hjälp. Det här blir ett nytt sätt att nå ut. Möjligheten att få kontakt med större delar av barnets nätverk kan också bli större, skolan till exempel. Lärarna har sällan tid att följa med till Bup eller socialtjänsten men nu kan föräldrarna se till att vi får kontakt. Det är också ett bra sätt att kunna tala med separerade föräldrar som inte står ut att vara i samma rum.

Vilken typ av problem kan ni behandla?

– De vanligaste sökorsakerna kommer nog att vara nedstämdhet, oro, ångest och utagerande problem. En stor del kommer att handla om att vägleda föräldrarna. Ibland blir det kanske bara ett par samtal med barnet, ibland en regelrätt behandling under flera gånger. Vi tänker oss att behandlingen passar vid mild till måttlig ångest eller depression, kortare eller längre behandlingar, precis som vid första linjens psykiatri.

När startar du nya jobbet?

– Jag har jobbat en dag än så länge och går upp på heltid längre fram i höst. Vi kommer att lägga upp behandlingsprogram för olika typer av problem, om när vi ska ge råd eller behandling eller remittera vidare och hur vi gör med orosanmälningar till exempel eller med uppföljningar. Det är en stor uppgift! Jag kommer att ha kvar min tjänst för forskning och undervisning vid Karolinska institutet på 20 procent.

Hinner du skriva några nya böcker?

– Nja, jag har en ny på gång men den är så i sin linda att den varken har ett namn eller ett innehåll, den är än så länge bara en idé.

Relaterat material

Ingen avlastning trots 300 000 nätbesök

Kry satsar på KBT via videomöten

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev