Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Vanligare att hjärtfel hittas före födseln

Publicerad: 22 oktober 2019, 08:07

Foto: Roger Lundholm

Andelen barn som redan i magen diagnosticeras med vissa allvarliga hjärtfel har ökat kraftigt. Därmed kan de få snabbare behandling.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

Det blir allt vanligare att ett antal allvarliga hjärtfel upptäcks redan hos foster, visar årsrapporten från Swedcon, det nationella registret för medfödda hjärtsjukdomar.

– Vi blir bättre och bättre på att diagnosticera, säger Ulf Thilén, registerhållare för Swedcon och överläkare på hjärt-lungdivisionen vid Skånes universitetssjukhus i Lund, till Dagens Medicin.

Av de barn som föddes levande och diagnosticerades med något av sju allvarliga hjärtfel fick 37,2 procent denna diagnos före födseln under åren 2013 till 2018. Motsvarande siffra fram till 2012 var endast 11 procent.

– Man har på olika håll i landet haft utbildning av barnmorskor som av andra skäl tittar på foster med ultraljud, säger Ulf Thilén.

Målet har då varit att barnmorskorna ska få bättre kunskap om hur man upptäcker att någonting är fel. Diagnoserna ställs sedan av experter på området.

– Det är ju så med fosterhjärtan att de ligger inte still. Patienter utanför livmodern kan man lägga på en brits och då ligger de där, men fostren simmar omkring, så man måste vara lite extra skicklig, säger Ulf Thilén.

De diagnoser siffrorna gäller är enkammarhjärta, atrioventrikulär septumdefekt, överridande artär, transposition, allvarliga aortafel, avvikande lateralitet och situs, samt Ebsteins anomali.

– Vi vill hitta eller utesluta de allvarliga hjärtfelen som kräver insatser direkt vid födseln, säger Eva Lindén, barnmorska på ultraljudsavdelningen på Centrallasarettet Växjö, till SVT Småland.

Ulf Thilén tror också att det finns en ökad medvetenhet om att det spelar roll att ett hjärtfel upptäcks tidigt.

– Det finns ju vissa typer av hjärtfel som är direkt livshotande efter födseln om man inte gör någonting åt dem. Där har man utvecklat en rutin så att de mödrarna föder sina barn vid barnhjärtkirurgiska centra, så att man omedelbart kan ta hand om dem. Och då går det ofta väldigt bra för barnen, säger han.

– Typexemplet är det hjärtfel som heter transposition, som är livsfarligt om man inte gör någonting åt det, men som numera har fantastiskt goda resultat när man har möjlighet att åtgärda det.

Ett barn som föds med hjärtfelet transposition, en hjärtmissbildning där kroppspulsådern och lungpulsådern bytt plats, ser ut att må bra de första tolv timmarna men blir sedan snabbt mycket dåligt. Görs ingenting överlever inte barnet sitt första halvår. Men med snabb behandling blir överlevnaden mycket god.

– Det är väldigt gynnsamt för barnet att man har diagnosen klar från början, så att man är förberedd och kan ge mediciner och göra planerade operationer, säger Ulf Thilén.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev