Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Varannan förälder ser inte barns viktproblem

Publicerad: 18 februari 2014, 07:16

Föräldrar till överviktiga barn anser ofta att barnet är normalviktigt. Många oroar sig till och med för att barnet ska bli underviktigt, visar en ny studie.


Susann Regber är barnsjuksköterska och doktorerar vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hon har forskat i föräldrarnas roll i arbetet att förebygga fetma hos barn. Forskningen är en europeisk studie av föräldrar till över 16 000 barn mellan två och nio år. 1 800 av dem kommer från Västsverige.

I avhandlingen fick föräldrarna uppskatta sitt barns viktstatus och hälsa och dessutom beskriva eventuell oro för övervikt eller undervikt. Sedan jämfördes uppfattningen med verklighetens mätvärden.

Varannan förälder till ett överviktigt barn i Central- och Nordeuropa uppfattade barnet som normalviktigt. I Sydeuropa tyckte 75 procent att barnet var normalviktigt.

Inte nog med det. Cirka 40 procent av föräldrarna till överviktiga eller feta barn oroar sig för att barnet ska bli underviktigt. Det är en större andel oroliga än bland de föräldrar vars barn faktiskt var underviktigt.

– Många föräldrar ser helt enkelt inte tillväxtökningen, och är beroende av objektiv information från till exempel barnavårdscentraler och skolhälsovården för att agera, säger Susann Regber i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Svenskar leder stor studie om barnfetma

Barnfetma ökar i Malmö

Var femte svensk första- och andraklassare överviktig

Tjocka barn åt minst

Blundar för barnens övervikt

Föräldrar ser inte att barnen är tjocka

Mammor nöjda med sina tjocka barn

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev