Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Varbergsläkare fick som de ville slipper akut sjuka barn

Publicerad: 15 september 2009, 13:07

Läkarna på den konfliktdrabbade medicinkliniken i Varberg har vunnit en delseger. Nu ska akut sjuka barn skickas till andra sjukhus på natten.


Dagens Medicin har rapporterat om turbulensen på Sjukhuset i Varberg vid ett stort antal tillfällen under sommaren. En av konflikterna har handlat om hur akutpatienter under 18 år ska tas emot på nätterna.

Sjukhusledningen har velat hänvisa barnen till de läkare som har nattjour på medicinkliniken. Läkarna själva tycker inte att de har rätt kompetens. Som en protest har de beslutat att alltid skriva in en anteckning där de klargör sin ståndpunkt i de berörda barnens journaler.

Nu väljer Landstinget Halland att införa nya rutiner. Barn som behöver omedelbar livsuppehållande eller stabiliserande vård ska tas om hand i Varberg även i framtiden. Andra patienter kommer sjukvårdsrådgivningen att hänvisa till andra sjukhus, som Länssjukhuset i Halmstad eller Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

– Det här handlar främst om barn i Varbergsområdet. I Kungsbacka vänder sig många redan i dag norrut och i Falkenberg söker majoriteten vid barnkliniken på länssjukhuset, säger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Kierkegaard i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Erfaren chef ska lösa krisen på medicinkliniken i Varberg

Kritiserad verksamhetschef på Sjukhuset i Varberg slutar

Jourläkare frånsäger sig patientansvar i protest

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News