Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Vårdens facktoppar varnar för undermålig skolhälsovård

Publicerad: 18 december 2008, 09:55

Den svenska skolhälsovården har stora brister som kan leda till att barn tar skada. Det anser landets läkare, sjuksköterskor och tandläkare.


Undersökningen om den svenska barn- och skolhälsovården har gjorts bland drygt 1 500 medlemmar i Läkarförbundet, Vårdförbundet och Tandläkarförbundet. Majoriteten av dem av dem anser barn i skolåldern utsätts för stora hälsorisker. De pekar bland annat på att många äter onyttigt och får för lite motion.

En stor majoritet av läkarna, sjuksköterskorna och tandläkarna anser också att samhället gör för lite för att hjälpa barnen. Endast 29 procent av dem som ingår i undersökningen tycker att skolhälsovården i stort fungerar. Hela 94 procent har svarat att arbetet för barnens hälsa behöver samordnas bättre.

Resultaten från undersökningen presenteras på Dagens Nyheters debattsida i dag, torsdag. Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund och Tandläkarförbundets ordförande Roland Svensson skriver att de är oroade över situationen och kräver att landets kommuner och landsting tar ansvar för att få till en barn- och skolhälsovård som fungerar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev