fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

”Värre än förra året”

Publicerad: 10 juni 2016, 06:00

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Sineva Ribeiro är orolig över hälsan hos både patienter och personal. Enligt henne förmedlar SKL fel bild av situationen i vården när de påstår att sommaren kommer bli som i fjol.

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

− Det är sämre i år. Orsaken till det är att många av våra medlemmar redan har sagt upp sig, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, till Dagens Medicin.

Bakom SKL:s rapport finns enkätsvar från 19 av landets 21 regioner och landsting. Men som man frågar får man svar, menar Sineva Ribeiro.

− Jag undrar vad man bygger det på, att det skulle bli som förra året. Vi vet att dialyspatienter i dag inte får sin dialys, och nu är det ju patienterna som larmar! Vi vet att vi inte klarar cancervården på våra cancercenter för det finns inte specialistutbildade sjuksköterskor, vi vet dessutom att barnkliniken inte klarar sitt akutintag. Och det hade man ju förra året.

Hon tror att den största skillnaden från 2015 är det dåliga utgångsläget redan innan sommaren.

− Det har varit brist hela året. Vi ser att det blir färre specialister, det är fler stängda vårdplatser innan sommaren än vad det var förra året. Allt det här ihop gör att vi vet att sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor får jobba mycket mer den här sommaren.

Enligt Sivena Ribeiro hänger sjuksköterskornas semester löst, trots att många har fått sin semester beviljad finns det inga garantier för att man inte kommer att bli beordrad till att jobba.

− Förra året hade jag medlemmar, som i hissen på väg hem till sin semester, fick beordringslappar i händerna. Och du kan inte säga nej, vi kan inte säga nej utifrån legitimationen. Någonstans kanske man nu kan säga att de får sina semestrar, men vi vet också att det inte alltid blir så.

Sivena Ribeiro är rädd att sjukskrivningarna kommer att öka redan i höst.

Relaterat material

Personalbrist slår mot neonatalvård

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev