Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Vetenskaplig svindel kan ligga bakom omtalad vaccinstudie

Publicerad: 6 januari 2011, 00:01

Uppgifterna i en kontroversiell studie om en koppling mellan MPR-vaccination och utveckling av autism var avsiktligen manipulerade, enligt en artikel i tidskriften BMJ. (Ny version 6/1 kl 16.05.)


Det var i februari 1998 som britten Andrew Wakefield och medarbetare publicerade en mycket uppmärksammad studie, där forskarna påstod sig ha funnit en koppling mellan vaccinering mot mässling, röda hund och påssjuka och utveckling av autism och tarminflammation hos barn.

Men resultaten, som publicerades i tidskriften Lancet, kunde inte upprepas i andra undersökningar. Flera av författarna till studien valde senare att ta avstånd till hur resultaten tolkats.

Och i februari förra året drog Lancet slutligen tillbaks studien då det visat sig att flera av uppgifterna i den var felaktiga, framför allt att studien skulle ha godkänts av en etisk kommitté och att de aktuella patientfallen skulle ha tagits emot på sjukhuset efter varandra.

I en artikel som i dag, torsdag, publiceras i tidskriften British Medical Journal, BMJ, hävdas nu att studien är resultatet av en medveten svindel från Andrew Wakefields sida, snarare än resultatet av undermålig forskning.

Bakom den nu aktuella artikeln står journalisten Brian Deer som gått igenom ett omfattande utredningsmaterial från brittiska General Medical Council.

Hans slutsats är bland annat att Wakefield ändrat flera uppgifter om studiedeltagarna för att kunna stödja sin teori om en koppling mellan vaccinet och utveckling av autism och tarminflammation. Inte i ett enda av de tolv rapporterade fallen stämde uppgifterna i Lancetartikeln helt med barnens patientjournaler.

Wakefields syfte ska ha varit ekonomiskt, enligt Brian Deer. Forskaren fick pengar från en advokat som planerade starta en rättslig process mot vaccintillverkarna.

I en ledarartikel deklarerar tre redaktörer på BMJ, inklusive chefredaktören Fiona Godlee, att originalartikeln i Lancet är ett rent bedrägeri. Nu anser de att flera andra vetenskapliga studier av Andrew Wakefield måste granskas.

I en intervju med tv-kanalen CNN tillbakavisar Andrew Wakefield alla anklagelser. Han anser att han är utsatt för en kampanj från läkemedelsindustrin.

Läs artikeln i BMJ:

How the case against the MMR vaccine was fixed

Läs den tillbakadragna studien i Lancet:

Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News