söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Vilka barnvacciner som ska ges gratis utreds

Publicerad: 5 november 2008, 22:32

Vilka barnvacciner som ska ges gratis utreds Foto: Foto: Photos.com

Allt fler nya vacciner är aktuella för att ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Nu tillsätter regeringen en utredning för att se över behovet av nya barnvacciner.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Under de senaste åren har allt fler vacciner tagits fram, och nu vill regeringen se över hela hanteringen av vaccinationer, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är väldigt bra att regeringen reagerar på de stora förändringar som sker på vaccinationsområdet, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten inom Socialstyrelsen, till tidningen.

I den aktuella debatten finns enligt Socialstyrelsen förespråkare för vaccination av barn och ungdomar mot hepatit B, allvarlig pneumokockinfektion, influensa, hjärnhinneinflammation, blodförgiftning, rotavirus-diarré, vattkoppor och humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka kondylom och livmoderhalscancer.

Alla barn i Sverige erbjuds i dag vaccination mot åtta allvarliga sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib-infektion, mässling, påssjuka och röda hund. Vaccination mot pneumokockinfektion införs den 1 januari 2009. Barnvaccinationsprogrammet genomförs i flera steg från tre månaders ålder och upp till 18 år.

Det är Socialstyrelsen som, efter diskussioner med experter, rekommenderar vilka vaccinationer som bör ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Men det är inte tillräckligt att ett vaccin är effektivt – flera andra faktorer måste räknas in. Vinsten måste vara mycket väl dokumenterad och risken minimal ur ett individ- och befolkningsperspektiv. Dessutom måste ett nytt vaccin anses vara accepterat av allmänheten.

Regeringens utredning ska enligt Svenska Dagbladet ta upp vilka vacciner som är på gång att tas fram, vilka kriterier som ska gälla för att ett vaccin ska ingå i programmet, om information till föräldrar är tillräcklig och vem som ska ansvara och finansiera uppdateringen av programmet.

Vem som ska utreda är ännu inte beslutat, men rapporten ska vara färdig till den 31 maj 2010.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev