onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

VRE-utbrott bland spädbarn anmäls

Publicerad: 6 december 2018, 15:51

Foto: Roger Lundholm

Skånes universitetssjukhus, Sus, lex Maria-anmäler smittspridning av multiresistenta bakterier på barnavdelningen. Fyra barn spädbarn kan bli bärare av bakterien under lång tid.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Barnen smittade av vancomycinresistenta enterokocker, VRE, i mars då de vårdades på samma sal på en barn- och ungdomskirurgiavdelning vid Sus i Lund. VRE är en vanlig tarmbakterie som utvecklat resistens mot antibiotika.

Sammanlagt screenades 54 barn som vårdats på avdelningen för VRE, men inga andra smittade än de fyra spädbarnen hittades. Smittkällan har inte kunnat spåras, uppger sjukhuset i ett pressmeddelande.

Orsaken till att barnen smittades med VRE bedöms vara relaterad till ökad arbetsbelastning på grund av sjuksköterske- och vårdplatsbrist, enligt sjukhuset. Det ska ha påverkat möjligheterna att följa omvårdnadsrutiner.

– Vi ser allvarligt på detta. VRE ger sällan upphov till sjukdom men det är väldigt ovanligt med utbrott bland småbarn, säger Marie Ekberg, chefläkare på Sus, i en kommentar.

Barn på kirurgen är extra känsliga för infektioner. Patienter smittade med VRE drabbas bara sällan av akut sjukdom men kan bli bärare av bakterien under lång tid vilket ökar risken för att få en svårbehandlad infektion.

Avdelningen har städats och sanerats och kommer att byggas om för att minska risken för ny smittspridning, enligt sjukhuset.

Spridning av VRE inträffade även vid andra sjukhus under vår-vintern, bland annat i Nyköping, på Karolinska och Norrlands universitetssjukhus.

Relaterat material

Resistent tarmbakterie hittad hos barn

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev