fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

WHO vill införa vaccin mot rotavirus i hela världen

Publicerad: 5 juni 2009, 11:12

Vaccination mot rotavirus bör ingå i alla länders vaccinationsprogram, rekommenderar världshälsoorganisationen WHO i dag, fredag.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarLäkemedel

I en rekommendation nu på förmiddagen fastslår WHO:s strategiska expertgrupp Sage att kliniska studier har visat att vaccin mot rotavirus har effekt även i länder med hög barnadödlighet.

Rotavirus orsakar magsjuka hos barn som i allvarliga fall kan utvecklas till diarréer med dödlig utgång. Enligt WHO är rotaviruset orsaken till mer än 500 000 dödsfall i diarré per år bland barn, framför allt i Afrika och Asien.

Tidigare har WHO förklarat att vaccinet bör användas i Europa och Nord- och Sydamerika, men utvidgar alltså nu sin rekommendation till att gälla hela världen.

I ett pressmeddelande konstaterar Thomas Cherlan, samordnare av organisationens program för vaccination, att rekommendationen är en milstolpe när det gäller att försäkra sig om att vacciner mot det vanligaste skälet till dödlig diarré når de barn som behöver dem mest.

Företrädare för Gavi, en samverkansorganisation för vaccintillverkare, erbjuder ekonomiskt stöd till utvecklingsländer för vissa vacciner, bland annat vaccin mot rotavirus.

I Sverige beslutade dåvarande Läkemedelsförmånsnämnden 2007 att inte låta rotavirusvaccination ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Motiveringen var att viruset i Sverige i regel orsakar måttliga besvär och att vaccinet kostar för mycket i förhållande till nyttan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev