Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Aktivitet i tinningloben kan vara markör för social fobi

Publicerad: 29 november 2005, 12:50

Människor med generaliserad social fobi får en extra ökad hjärnaktivitet i amygdala när de möter hotande ansikten, eller hamnar i skrämmande sociala situationer, enligt en studie i tidskriften Biological Psychiatry. Forskarna anser att detta kan vara en markör för sjukdomens svårighetsgrad.


Tidigare studier har påvisat att social ångest ökar aktiviteten i amygdala, en nervcellssamling i tinninglobens djup, som bland annat förmedlar känsloreaktioner och svar på stress. Forskarna som arbetar vid University of Chicago, Illinois, USA, utförde en studie för att undersöka graden av reaktion i amygdala när en grupp personer exponerades för emotionellt påverkade ansikten.

I studien ingick tio personer med generaliserad social fobi som inte hade behandlats med läkemedel och som var friska i övrigt. I studien ingick även tio matchade kontrollpersoner.

Deltagarna fick fylla i Liebowitz Social Anxiety Scale, samt även genomgå en magnetkameraundersökning samtidigt som de fick titta på känslomässigt påverkade ansikten.

Studien visar att aktiveringen av amygdala som svar på arga, äcklade eller rädda ansikten var större hos personer med generaliserad ångest, än hos deltagarna i kontrollgruppen. Graden av amygdalaaktivering var även kopplad till svårighetsgraden av deltagarnas sociala ångestsymtom.

Forskarna anser att fynden pekar mot att amygdalaaktivering mot hot kan kopplas till svårighetsgraden av sociala ångestsymtom hos personer med generaliserad social fobi.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev