Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Avtal klart med kommunala sjuksköterskor i Blekinge

Publicerad: 3 oktober 2008, 12:27

Nu börjar kommunerna bli klara med sina lokala avtal med Vårdförbundet. I Blekinge är samtliga fem kommuner färdiga.


I Karlshamns kommun omfattas 30 kommunanställda sjuksköterskor och skolsköterskor av det nya avtalet, som ska ge 10 procents löneökning under en tvåårsperiod. Det centrala avtalet, som blev klart tidigare i år, garanterade minst 9 procents löneökning under tre år.

– Regionalt ligger Karlshamn lågt när det gäller lönerna och det vill vi rätta till. Dels för att få våra sjuksköterskor att stanna kvar men också för att det ska bli lättare att rekrytera i framtiden, säger Thomas Andersson, personalchef på Karlshamns kommun till Blekinge Läns Tidning.

Övriga kommuner i Blekinge kommer att göra årliga löneöversyner.

– Nu kommer det att ske individuella förhandlingar mellan sjuksköterskor och deras arbetsgivare då det läggs stor vikt på vad sjuksköterskans kunskap är värd, säger Annika Wåhlin, ordförande för Vårdförbundet Blekinge.

Vårdförbundet har krävt att sjuksköterskor inom äldreomsorgen specialistutbildas. Det har arbetsgivaren i Ronneby kommun inte lyssnat på, till skillnad från i Olofström, Sölvesborg, Karlskrona och Karlshamn.

Där kommer ett samarbete med Högskolan i Blekinge eventuellt att inledas för att specialistutbilda kommunala sjuksköterskor med inriktning mot äldrevård, skriver Sydöstran.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev