Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Blodproppsmedel hittade rätt med hjälp av magnetism

Publicerad: 30 augusti 2010, 11:17

Med hjälp av magnetiska nanopartiklar har forskare i Lund lyckats styra läkemedel till hjärtat och lösa upp en blodpropp hos en gris. Principen skulle kunna användas för flera tillstånd, anser de.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I tre år har Maria Kempe, docent och universitetslektor vid experimentell medicinsk vetenskap, Lunds universitet, och hennes medarbetare, arbetat för att ta fram de minimala partiklarna. Utanpå en kärna av järnoxid sitter ett tunt hölje, till vilket de kopplat det propplösande läkemedlet alteplas.

- När man använder läkemedel som är toxiska, kan orsaka blödningar eller är väldigt dyra är det ypperligt att kunna styra dem till det ställe där de behövs, säger Maria Kempe.

En gris var först att få pröva behandlingen. Resultaten från försöket presenteras nu i en studie i tidskriften Biomaterials.

Grisen hade fått en metallstent insatt i hjärtats kranskärl, och följdes sedan med kranskärlsröntgen. När en blodpropp utvecklades i stenten injicerades nanopartiklarna och grisen placerades i ett magnetfält över hjärtat.

Tanken är att läkemedlet på det sättet koncentreras där det behövs och inte förs vidare med blodströmmen. Mindre mängd behövs och läkemedlet sprids inte till resten av kroppen där det kan orsaka blödningar.

Behandlingen lyckades, så till vida att proppen löstes upp.

En förutsättning för metoden är dock att det behövs ett magnetiserbart implantat för att den magnetiska kraften ska bli tillräckligt stark. Det räcker inte med magneter utanför kroppen. I försöket med grisen var stentens magnetiserbarhet förstärkt, jämfört med den hos stentar som används till hjärtpatienter.

Lundaforskarna tänker sig att nanopartiklarna också skulle kunna laddas med antibiotika för att styras mot till exempel en infektion vid en höft- eller knäprotes.

- Man skulle också kunna sätta in ett magnetiserbart implantat vid en tumör för att styra cancerläkemedel dit, säger Maria Kempe.

Läs abstract:

Biomaterials, publicerad online 

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev