fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Dålig stämning är fortfarande ett problem för Östergötlands AT-läkare

Publicerad: 15 september 2005, 13:06

Efter flera år av omorganisationer är många läkare frustrerade och missnöjda med Landstinget i Östergötland. Den dåliga stämningen är ett problem även för AT-läkarna.


- Det är inte så lätt att trivas som AT-läkare om överläkarna inte mår bra, säger Maria Sarberg, Sylfs ordförande i Östergötland.

I våras sammanställde Sveriges yngre läkares förening, Sylf, en enkät till länets AT-läkare, som gav en delvis dyster bild. Ingen tyckte att landstinget var en bra arbetsgivare, 28 procent gav landstinget betyget "medelbra" och 69 procent tyckte att landstinget var "dåligt".

Missnöjd studierektor slutar  Nyligen meddelade studierektorn för AT-läkarna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, Bengt Folkestad, att han slutar, just på grund av missnöje med landstinget som arbetsgivare.

- En del av mitt uppdrag är att arbeta för att fler ska söka AT i Östergötland. Men jag kan inte uppmana unga läkare att börja arbeta i Östergötland, med den sjukvårdspolitik som råder, säger Bengt Folkestad.

Han beskriver landstinget som hårt politiker- och tjänstemannastyrt. Den nya modellen med länsövergripande kliniker har slagit sönder sammanhållningen på sjukhusen, menar han.

- De som kritiserar politiken bemöts nedvärderande och förlöjligas i debattartiklar i pressen, enligt Bengt Folkestad.

AT-utbildningen bra trots allt  Själva AT-utbildningen är det inget fel på, menar Bengt Folkestad. Under sommaren har AT på Östergötlands sjukhus granskats i en så kallad AT-Spur, en oberoende granskning av kvaliteten på AT.

Det slutgiltiga sifferbetyget är inte fastställt när detta skrivs, men en skriftlig rapport är klar och pekar på att resultatet är likvärdigt med andra sjukhus.

- Inspektörerna var nöjda med mycket av det vi gör och tyckte att det fanns en god anda när det gäller AT, säger Bengt Folkestad.

Landstinget har satsat särskilt på primärvårds-delen av AT, för att locka fler läkare att välja allmänmedicin som specialitet. Däremot har det funnits problem inom specialiteterna psykiatri, kirurgi och ortopedi.

- Kirurgi och ortopedi är de specialiteter som drabbats hårdast av omorganisationerna. Där har man inte hittat nya arbetsformer ännu, säger Pär Myrelid, studierektor för AT i Östergötland.

Oron bland personalen stor  Han tror att situationen kommer att vara bättre om ett par år. Fortfarande är missnöjet bland personalen på vissa kliniker ett stort problem för AT-läkarna.

- Det är inte lätt att känna sig glad som ung läkare, om kollegorna är oroliga och gnäller över situationen, säger han.  Pär Myrelid ser sommarens Spur-granskning som ett sätt att visa att landstinget numera tar AT-frågorna på allvar.

- Det har satt AT i fokus, säger han.

Så har det inte varit de senaste åren.

- AT och ST har blivit lidande under de år som omorganisationen har pågått, det är inte utbildningsfrågor som prioriteras högst i ett sådant läge, säger Pär Myrelid.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev