Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

De får bilda regioner

Publicerad: 24 september 2013, 07:47

Regeringen godkänner att sex landsting ombildas till regioner. Men tre landsting får nej på sina ansökningar.


Regeringen har nu tagit ställning till ansökningarna från de nio landsting som ansökt om att få bilda regionkommuner. Konkret innebär bildandet av en regionkommun att landstinget tar över ansvaret från staten för frågor om regional utveckling.  Sedan tidigare finns fyra regionkommuner i Sverige. Skåne och Västra Götaland var först ut och följdes sedan av Halland och Gotland.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver civilminister Stefan Attefall (KD) att regeringen nu ger klartecken till sex av de nio landsting som ansökt om att få bilda regionkommuner. De landsting som får grönt ljus att gå vidare med regionbildningen är Jönköping, Gävleborg, Östergötland, Örebro, Kronoberg och Jämtland. Regeringen motiverar beslutet med att det i dessa landsting har bildats regionala samverkansorgan mellan kommuner och landsting med regionala politiska organ.

Däremot säger regeringen nej till regionansökningarna från landstingen i Norrbotten, Västernorrland och Västmanland. Detta eftersom dessa landsting inte har bildat regionala samverkansorgan med politiska organ. Stefan Attefall slår även fast att regeringen under denna mandatperiod inte kommer att behandla några fler ansökningar om att bilda regionkommun.

I sin debattartikel skriver Stefan Attefall också att regeringen säger nej till regionutredaren Mats Sjöstrands förslag om att minska antalet länsstyrelser från 11 till 21. Det ska även fortsättningsvis finnas 21 länsstyrelser. Däremot ska regeringen fortsätta att utreda Mats Sjöstrands förslag om en mer samordnad regional indelning av vissa statliga myndigheters verksamheter.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev