Bild- & funktionsmedicin
Dödlig propp drogs ut via ljumsken
Publicerad: 6 september 2006, 08:30
Foto: Photos.com/IBL
Patienten hade akut tarmischemi, en dödlig sjukdom där en propp hindrar tarmens blodförsörjning. Men läkarna gjorde ett extremt ovanligt ingrepp via ljumsken och räddade patientens liv.
När en 79-årig kvinna kom in till akutmottagningen på Universitetssjukhuset Mas i Malmö i mars 2006 var hennes utsikter mycket dåliga.
Hon hade drabbats av tarmischemi, då delar av eller hela tarmpaketet inte får tillräckligt med blod på grund av en propp i ett försörjande kärl. Det är ett akut tillstånd där dödligheten hos patienterna är så hög som 90 procent.
För överlevnad har det tidigare ofta krävts omfattande bukkirurgi där delar av tarmen tagits bort.
Men tack vare modern CT-teknik och kärlkirurgi på Universitetssjukhuset Mas i Malmö räddades patientens liv när proppen togs bort genom aspirationsembolektomi, ett skonsamt endovaskulärt ingrepp i ljumsken.
När kvinnan kom till akutmottagningen på Mas hade hon starka buksmärtor, kraftiga kräkningar och hjärtrytmen var oregelbunden.
Tarmpaketet utan blodförsörjning
Efter en skiktröntgen med datortomograf konstaterade radiologen en nästan total ocklusion, stopp i blodflödet, till den övre tarmkäxpulsådern, som försörjer stora delar av tarmpaketet med blod.
Om sjukdomen får fortskrida är nästa stadium i förloppet en stor tarminfarkt, då vävnaden i större delen av tarmkanalen dör på grund av syrebrist. Det kan patienten inte överleva.
Därför utfördes en akut kärlröntgen mitt i natten, berättar Stefan Acosta, kärlkirurg på sjukhuset.
Kontrastmedel sprutades in via en kateter i ett kärl i ljumsken och på så sätt kartlades blodflödet. När stoppet hade lokaliserats fördes en kateter in genom kärlet i benet, vidare upp i buken och ända fram till blodproppen i övre tarmkäxpulsådern. Genom att koppla på ett undertryck sögs proppen fast i katetern och följde med hela vägen ner och ut genom ljumsken.
Men röntgen visade att blodkärlet ändå inte var helt rent. Därför lades en kateter där det var stopp och genom den gavs propplösande medel lokalt.
Patienten behövde inte sövas
Under hela proceduren var kvinnan lokalbedövad och vaken. Efteråt hade hon fortfarande lite ont i magen, men ett litet snitt i buken visade att tarmen var helt frisk.
Det lyckade ingreppet är extremt ovanligt, säger Stefan Acosta. Det är första gången något liknande görs i Sverige, och i litteraturen endast två tidigare beskrivningar.
- Den här diagnosen är väldigt svår att ställa, men utvecklingen av röntgen har gått snabbt framåt de senaste fem åren. För tio år sedan förlitade man sig på klinisk diagnostik och oftast gjordes en bukoperation alltför sent, när hela tarmpaketet hade gått under. I ett fåtal fall har buken öppnats i tid och genom ett snitt i blodkärlet har det rensats från proppen, säger Stefan Acosta.
Ytterligare två patienter opererade
Sedan det lyckade ingreppet på den 79-åriga kvinnan har ytterligare två patienter med akut tarmischemi behandlats på samma sätt vid Universitetssjukhuset Mas. Alla tre har överlevt.
Samtliga operationer har gjorts av Petr Uher som är interventionell radiolog. Han hade gjort liknande kärlrensningar på patienter med blodproppar i benen, och använde sig av samma teknik.
Enligt Stefan Acosta har Mas just de förutsättningar som krävs för den nya behandlingen av patienter med akut tarmischemi.
- Tillgängligheten till kärlröntgen dygnet runt finns i stort sett bara i Malmö i Sverige, vilket är ett kriterium, säger han.
En annan orsak är att datortomografidiagnostiken har blivit bättre.
- Nu kan vi diagnostisera de här patienterna tidigare och med större säkerhet. Utan skiktröntgen kan det vara svårt att motivera diagnostik och terapi med hjälp av kärlröntgen, säger Stefan Acosta.