Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

E-vitamin kan bromsa försämrad kognitiv förmåga

Publicerad: 16 juli 2002, 07:14

Ett tillskott av E-vitamin i maten kan kopplas till bromsad försämring av kognitiv förmåga hos äldre. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Archives of Neurology.


Forskarna, som bland annat arbetar vid Rush-Presbyterian-St Luke's Medical Center, Chicago, USA, utförde en studie där de undersökte om ett intag av antioxidanter i kosten, eller i kosttillskott, kan kopplas till en minskad försämring av kognitiv förmåga bland äldre.  I studien ingick 2889 personer i åldrarna 65-102 år, som bland annat fick fylla i en enkät om sina matvanor. Deltagarna fick även genomgå fyra olika undersökningar av deras kognitiva förmåga. Efter detta följdes deltagarna under i genomsnitt 3,2 år.  Studien visar att den femtedel av deltagarna som  hade det högsta intaget av E-vitamin också hade 36 procent lägre försämringshastighet när det gäller den kognitiva förmågan, jämfört med den femtedel som uppgav att de hade lägst E-vitaminintag. Detta efter justering för bland annat ålder, kön, utbildningsnivå, intag av C-vitamin, karoten och A-vitamin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev