måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Experter avråder föräldrar från ultraljud för nöjes skull

Publicerad: 24 januari 2007, 11:30

Privata företag lockar med skarpa tredimensionella bilder på foster i livmodern för 1 200 kronor. Men experter världen över avråder blivande föräldrar från ultraljud för nöjes skull.

Ämnen i artikeln:

Ultraljud

Nystartade företaget Tittut ultraljud i Stockholm erbjuder bilder på det ofödda barnet för mellan 1 200 och 1 600 kronor. Liknande bilder erbjuds även av ett företag i Linköping, och är omdiskuterade och eftersökta i chattrum på nätet för blivande föräldrar.

Frågan är även ett hett debatterat ämne inom läkarprofessionen där expertgrupper i Europa nyligen yttrat sig mot ultraljud på gravida kvinnor i syfte att få "souvenirbilder". I yttrandet påpekas också att bilder kan tas endast om det inte förlänger tiden för ultraljud som görs av medicinsk anledning.

– Ett ultraljud innebär att man tillför energi till kvinnans kropp och fostrets. Hittills har forskningen inte funnit bevis för negativa effekter av detta, men man kan inte heller säga att det är 100-procentigt ofarligt, säger Karel Maršál, professor vid avdelningen för obstetrik och gynekologi på Universitetssjukhuset i Lund.

Han påminner om att man länge inte kände till negativa effekter av vanliga röntgenbilder, vilket framkom med tiden. Trots att han förstår blivande föräldrars nyfikenhet, avråder han från ultraljud utan medicinsk anledning.

– Det är viktigt att den ultraljudsenergi som används är av låg intensitet och att den görs så få gånger som möjligt, säger Karel Maršál, som sitter med i expertgrupper för ultrajudssäkerhet hos en europeisk och en världsomspännande paraplyorganisation.

Världsorganisationens yttrande kommer att formuleras slutligt vid ett möte i Italien i oktober, men kommer enligt Karel Maršál också att avråda från onödiga ultraljud.

Vill stoppa uppvisning på gravida
Där ingår att sätta stopp för teknikföretag som vill visa upp sin utrustning genom ultraljud på gravida vid läkarkongresser och mässor.

Magnus Westgren, professor och chef för centrum för fostermedicin vid Karolinska institutet, tycker att frågan bör diskuteras. I ett brev till Socialstyrelsen beskrev han därför sina farhågor om att använda ultraljudstekniken för att tillfredsställa föräldrars nyfikenhet. Dessutom ifrågasätter han om det finns kompetens nog hos företagen att hantera fall där tidigare okända tillstånd upptäcks. Men Socialstyrelsen skriver i sitt svar att myndigheten inte kan gripa in eftersom den som driver verksamheten inte har någon svensk legitimation inom hälso- och sjukvården.

– Jag undrade vem som hade ansvaret för detta, och svaret är tydligen "ingen", konstaterar Magnus Westgren.

Avbryter om problem hittas
På Tittut ultraljud i Stockholm utförs ultraljudsscanningen av ägaren Tony Bennett, som utbildat sig till ultraljudssonograf i Australien. Han hänvisar till att ingen forskning hittills visat att ultraljud är farligt, och att han erbjuder en tjänst som föräldrar inte får hos den vanliga mödravården.

– I en lugn och trygg miljö får föräldrarna se sin baby på det sätt de själva vill.

Vad händer om du upptäcker något problem med fostret?

– Undersökningen avbryts genast och jag tar kontakt med mammans vanliga vårdgivare för att diskutera det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev