Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Falsk sjuksköterska gav fel medicin

Publicerad: 19 december 2011, 14:46

Först efter att han fått styra över en sjukhusavdelning och felmedicinerat en patient visade det sig att mannen inte var utbildad sjuksköterska.


Mannen ska ha börjat jobba som vårdassistent på Warneford Hospital i Oxford i början av 2008. I juni i år berättade han för sina chefer att han nu var utbildad sjuksköterska.

När en kollega blev sjuk fick mannen hoppa in som chef på en av sjukhusets avdelningar. Sedan gav han psykofarmaka till fel patient. Först därefter uppdagades det att mannen inte alls var utbildad sjuksköterska. Påståendet som mannan själv hade gjort hade aldrig kontrollerats av arbetsgivaren, skriver den brittiska tidningen Banbury cake.

Den falska sjuksköterskan stängdes genast av och enligt arbetsgivaren fick felmedicineringen inga konsekvenser.

Vad som sedan hände den falska sjuksköterskan är inte känt. Mannen skulle höras i samband med utredningen. Men i ett mejl till utredningskommittén, från vad som påstods vara mannens bror, stod det att mannen var död. Enligt Banbury cake ska dock en privatdetektiv ha hittat den falska sjuksköterskan boende på sin fars hemadress.

Arbetsgivaren försäkrar nu att sjuksköterskor som söker jobb på sjukhuset måste visa upp giltiga handlingar för att styrka sin utbildning. Dessutom får inga sjuksköterskor handha läkemedel så länge arbetsgivaren inte har bekräftat att de är registrerade hos den brittiska Sjuksköterske- och barnmorskenämnden.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev