Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Färdig AT – men blåst på ­legitimationen

Publicerad: 2 mars 2012, 08:56

För ungefär ett år sedan avslutade han sin AT-tjänst, hans arbets­givare är nöjd och AT-provet är avklarat. Ändå syns inte röken av någon läkar­legitimation – ett dilemma orsakat av motstridiga besked från Social­styrelsen.


Felix Warren anställdes som AT-läkare i Västerås i juni 2009. Då saknades fort­farande en inlämningsuppgift, värd 5 högskolepoäng, från grundutbildningen.

– Jag var inställd på att den sena inlämningsuppgiften skulle innebära att jag blev av med min AT-placering, eller att den skulle bli uppskjuten, säger ­Felix Warren.

Han berättar att han därför kontaktade både AT-enheten i Västerås och Social­styrelsen.

– Jag fick beskedet att det inte spelade någon roll med en sådan liten rest, säger Felix Warren, som därmed påbörjade sitt AT-block.

Det avslutades våren 2011 och arbets­givaren var nöjd med hans insatser. Inlämningsuppgiften var godkänd, liksom AT-provet. Alla intyg skickades till Social­styrelsen med en ansökan om läkar­legitimation – som inte beviljades.

Patientsäkerhetsförordningen är nämligen glasklar, hävdar Pernilla Ek, chef för enheten för behörighet på Social­styrelsen:

– AT ska göras efter avlagd läkar­examen och man är skyldig att själv ta reda på lagar och regler.

Men i det här fallet har ni ju först lämnat besked att det är okej att påbörja AT:n trots några eftersläpande poäng?

– Självklart ska man få korrekta svar av en myndighet och vi har nu gjort förändringar på enheten. Men även om en enskild handläggare lämnar ett felaktigt besked är det inte bindande – alla måste följa lagstiftningen, säger Pernilla Ek.

För Felix Warren betyder det att i princip hela utbildningen på 21 månader är ogiltig, eftersom han lämnade in det släpande arbetet precis före AT-provet.

– Jag tycker jag har handlat i god tro, för jag har ju frågat Socialstyrelsen om reglerna, säger han.

Enligt Lena Hellberg, PA-konsult vid Lasa­rettet i Nyköping, har det före­kommit att AT-läkare anställts, trots att någon eller några poäng från grund­utbildningen saknats.

– Socialstyrelsen har inte varit lika nogräknade med detta tidigare, och då har vi inte heller varit det, säger hon.

I april 2011 skickade dock Social­styrelsen ut en PM, där det gjordes klart att gällande regelverk skulle följas. Ett rimligt krav, tycker Lena Hellberg, som berättar att ingen nu får börja göra sin AT utan att först ha visat upp sitt examens­bevis.

– Men vi har några AT-läkare som kommer i kläm eftersom Socialstyrelsen tidigare gett oss muntligt besked om att det inte skulle bli några bekymmer, säger Lena Hellberg.

ANNIKA LUND

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev