Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Finns i riktlinjerna – saknas i verksamheterna

Publicerad: 16 november 2012, 09:32

Sjukvården är för dålig på att erbjuda kulturanpassad vård och utbildning för diabetespatienter, anser Socialstyrelsen.


I Socialstyrelsens utvärdering av de nationella riktlinjerna för diabetesvården riktas kritik mot att så få diabetesmottagningar anpassar sin verksamhet till människor med olika kulturell bakgrund.

– Landstingen måste utbilda sjuksköterskor så att de kan genomföra patientutbildningar om diabetes för olika grupper. Men lätt är det inte, språken måste stämma och man kan inte blanda männi­skor från olika kulturer hur som helst, säger Stefan Jansson, som var med i expertgruppen vid utvärderingen och är vice ordförande i Svensk förening för diabetologi.

Han är även distriktsläkare på Brickebackens vårdcentral i Örebro, men inte heller där genomförs kulturanpassade diabetesutbildningar. Det är dock på gång, och en sjuksköterska har nyligen gått igenom en kurs i grundläggande pedagogik.

Socialstyrelsen kan inte bedöma vad det kostar samhället att många människor med annan kulturell bakgrund sannolikt har oupptäckt diabetes, enligt projektledare Christina Broman, Socialstyrelsen.

Än så länge finns det endast spridda kunskaper om förekomsten av diabetes i olika befolkningsgrupper i Sverige. En av få studier som gjorts gäller människor som är födda i Irak och har flyttat till Malmö.

– Men fler andra undersökningar visar att ohälsa och förtida död är vanligare bland invandrare och i andra socioekonomiskt utsatta grupper, säger Stefan Jansson.

Utvärderingen av diabetesvården presenterades i januari 2012 och visar att landsting och kommuner i hög grad använder sig av de nationella riktlinjerna för diabetesvården som kom två år tidigare. Men det finns plumpar i protokollet och en av dem är bristen på kulturanpassad diabetesutbildning.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev