fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

”Hemskt om allt bara skulle försvinna”

Publicerad: 4 april 2014, 05:30

Stefan Bergman, forskningschef på Spenshult sjukhus. Foto: Anders Andersson/Bildbyrån

Pågående studier, mängder av långtidsdata, stor biobank. Allt blir hemlöst när reumatologiforskningen på Spenshult blir av med sitt sjukhus efter en förlorad upphandling.


Till sommaren lägger privata Spenshults sjukhus i Halland ner sina sista slutenvårdsplatser för patienter med reumatisk sjukdom.

Orsaken är dels att behovet av slutenvård har minskat kraftigt i kölvattnet efter de nya biologiska läkemedlen, dels att Spenshult AB, som ingår i koncernen Access Medica, förlorade upphandlingen om reumatikervården i Region Halland till företaget Capio Movement.

Det innebär stora förändringar. Hela sjukhusbyggnaden med dess hundraåriga historia är ute för försäljning. Personal kommer att sägas upp.

Men Spenshult har inte bara varit ett sjukhus. Forskning har bedrivits i nära anknytning till vården, sedan 2007 i fristående stiftelseform.

Spenshult är bland annat en nyckelaktör i det stora Barfot-projektet med drygt 20 år på nacken.

– Närheten till sjukhuset har varit viktig för oss men den har även gett oss ett hem som nu försvinner, säger Stefan Bergman.

Han är specialistläkare i allmänmedicin – tillika docent i experimentell reumatologi och professor i hälsa och livsstil – och forskningschef vid Forskning och utveckling Spenshult.

Han säger att forskningsverksamheten lite ”glömdes bort” i upphandlingen men att verksamheten kommer att fortsätta i samverkan med den nya aktören. De ska bara komma överens om formerna först.

– Det finns ett antal spännande projekt som rullar, vi har följt patienter i upp till 20 år i olika kohorter, vi publicerar det här materialet i artiklar varje år. Det vore ju hemskt om allt bara skulle försvinna, säger Stefan Bergman.

Han tillägger att FoU Spenshult dessutom har en biobank med hundratusentals prover som man är mån om att kunna behålla.

– Vi måste skapa ett avtal med den nya vårdgivaren och här känner jag en viss oro innan det är på plats, säger Stefan Bergman men tillägger att dialogen med Capio Movement känns betryggande.

Mycket återstår ännu att lösa, inte minst kring logistiken, men tanken är att projekten och forskarna ska följa patienterna till de nya mottagningar där de ska få sin vård.

Dessutom vill Stefan Bergman kroka arm med en av regionens vårdcentraler, Bäckagårds vårdcentral i Halmstad, som blir en akademisk vårdcentral med inriktning mot reumatologi. Samarbetet innebär en stärkt forskning kring rörelseorganens sjukdomar i primärvården.

– Vi har varit rätt så drivande när det gäller att ta fram utbildningsmaterial som vänder sig till just primärvården och då tänker vi att det kan vara ganska logiskt att vi flyttar våra bopålar dit i ett sådant här läge, säger Stefan Bergman.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev