Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Hon blir magister i bild

Publicerad: 7 juni 2007, 13:00

I dagarna tar tio röntgensjuksköterskor magisterexamen vid Karolinska institutet. De blir de första magistrar i bild- och funktionsdiagnostik som har utexaminerats i Sverige.


– Det vanliga på de orter som utbildar röntgensjuksköterskor är att utbildningen är väldigt nära kopplad till sjuksköterskeprogrammet och att man skriver sin kandidatuppsats i sådana ämnen, förklarar Kent Fridell, programdirektor för röntgensjuksköterskeprogrammet vid Karolinska institutet, KI, i Solna.

Men för två år sedan fick KI möjlighet att starta en magisterutbildning inom radiografi och nu utexamineras de första magistrarna.

– Det har varit väldigt givande att kunna utveckla sig inom sitt eget område, säger Tiina Hellebring, en av dem som gått magisterprogrammet.

Hon har varit röntgensjuksköterska sedan 1978 och kombinerar i dag kliniskt arbete på Danderyds sjukhus med att undervisa på röntgensjuksköterskeprogrammet på KI. Hennes magisteruppsats handlar om optimering av röntgenbilder.

– För mig har bilden och bildkvalitet alltid varit ett stort intresse. Att röntgenbilden i dag är digitaliserad har fört med sig stora möjligheter att påverka bildens utseende. Det finns mycket att titta på, förklarar hon sitt val.

Linda Wennberg, röntgensjuksköterska sedan 2001 och anställd både vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och vid KI, är en annan av de blivande magistrarna. Hennes uppsats handlar om flödesmätningar i aorta med MR.

– Jag har fått många uppslag och lärt mig hur man går till väga både med experiment och med själva skrivprocessen, så jag skulle gärna forska i framtiden, säger hon.

Tiina Hellebring instämmer.

– När man har fått göra det här så vill man ju inte sluta. Man har kommit fram till nya frågeställningar och problem man vill titta på.

Båda menar dock att även röntgensjuksköterskor som inte vill forska skulle ha nytta av magisterutbildningen.

– Man har fått fördjupade kunskaper på olika områden. Om jag jobbade kliniskt på heltid skulle jag vilja ägna mig åt bildkvalitet på heltid, säger Tiina Hellebring.

­– När det kommer ut röntgensjuksköterskor med magisterexamen tror jag att det påverkar arbetsgivarna och hur de anställer. Jag tror att de som har en magisterexamen kommer att ha lättare att få tjänster som till exempel metodansvariga eller bildansvariga.

Linda Wennberg är inne på samma spår.

– Utvecklingen går så snabbt framåt, så man måste kunna utveckla metoder. Man börjar mer och mer sätta metodansvariga på olika områden.

Några fler studenter utöver de som nu är klara har inte antagits till magisterprogrammet. Men Kent Fridell hoppas att programmet kommer att kunna ges fler gånger.

– Vi planerar för att starta igen, vi söker medel, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev