Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Inga nya pengar för specialistsjuksköterskor

Publicerad: 21 september 2007, 07:42

Bristen på operations- och intensivvårdssjuksköterskor är på vissa håll så stor att operationer måste ställas in. Trots detta satsar regeringen inte några extra pengar på att utbilda fler.


I regeringens budget satsas inga pengar på utbildning av specialistsjuksköterskor. På Karolinska institutet, KI, i Solna, där en stor del av specialistutbildningen bedrivs, talas om ett krisläge.

– Jag är väldigt besviken och nu sänker alltså regeringen våra resurser för utbildningar inom vården, och från vårdens sida talar man ju om kris. Operationer måste ställas in för att det fattas operationssköterskor och intensivvårdssköterskor, säger Harriet Wallberg Henriksson, rektor för KI, till Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Att regeringen i stället satsar pengar på fler utbildningsplatser för läkare ser Harriet Wallberg Henriksson som positivt, men inte tillräckligt.

– Det är bra, men det hjälper ju inte vården för att det måste finnas alla personalkategorier för att man ska klara vården, säger hon.

Även Vårdförbundet är kritiskt till att det inte satsas på fler specialistsjuksköterskor.

– En brist på specialistutbildade sjuksköterskor kan i vissa fall hota säkerheten i vården. Regeringen har tidigare uppmärksammat behovet av ytterligare specialistresurser till psykiatrin. Bristen på specialistsjuksköterskor är något som regeringen måste ta på allvar och tillse att fler bereds möjlighet att få ta del av specialistutbildningarna, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund, i en kommentar till regeringens budget.

På utbildningsdepartementet menar man att lärosätena själva kan omprioritera sina resurser och utöka de utbildningar där behov finns. Men Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet, medger att just på Karolinska institutet kan det vara svårt att genomföra omprioriteringar av den typen, och att utbildningsdepartementet tillsammans med Stockholms läns landsting ska se över situationen.

– Jag kan utlova att vi kommer att bjuda in både Karolinska institutet och landstinget i Stockholm till en särskild diskussion om hur man ska kunna få fram ytterligare utbildningsplatser, säger han till Vetenskapsradion.

Relaterat material

Sjuksköterskebrist tvingar sjukhus minska vårdplatser

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News