Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bild- & funktionsmedicin

Kalmar ska rekrytera flyktingar till vården

Publicerad: 13 maj 2014, 06:53

Landstinget i Kalmar län ska börja identifiera invandrare och flyktingar med sjukvårdskompetens. Meningen är att erbjuda dem jobb.


Genom ett nära samarbete med arbetsförmedlingen och kommunerna ska Landstinget i Kalmar län spåra och ta kontakt med personer från andra länder med sjukvårdskomptens.

– När invandrare med rätt utbildning söker jobb på arbetsförmedlingen ska de få information om sjukvårdsjobb hos oss. Vi kollar samtidigt med vården om det finns möjlighet till praktik eller provanställning, säger personaldirektör Peter Rydasp hos Landstinget i Kalmar län.

Flyktingar räknar landstinget att få kontakt med vid flyktingmottagningar och där har de berörda kommunerna en viktig roll.

Landstinget ska bland annat hjälpa till att få utländska betyg validerade. På folkhögskolorna finns det individanpassad språkutbildning.

Arbetet har precis påbörjats. Peter Rydasp har ännu inte något grepp om hur många undersköterskor, läkare och andra vårdutbildade som landstinget kan komma att rekrytera på det här sättet.

Idén om arbetssättet kommer från landstingsledamoten Kaj Holst (M). Peter Rydasp känner inte till om det finns någon liknande modell någon annanstans i landet.

Redan på 1990-talet började Kalmar med att i organiserad form rekrytera läkare från andra länder, främst Polen. Nu handlar det om att ta hand om personer som redan har sökt sig till Sverige.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev